Čerstvé potraviny jsou vždycky pro zdraví to nejlepší
V mnoha případech to platí. Ale například ovoce a zelenina, které se zmrazí hned po sklizni si zachovají většinu zdraví prospěšných látek. Naopak ovoce a zelenina, které k nám během zimních měsíců mohou putovat extrémně dlouho a sklízí se ještě nedozrálé, nemusí vůbec obsahovat tolik vitaminů, jak byste možná přepokládali.
Tmavé pečivo je celozrnné, a proto je zdravější než bílé
Pečivo tmavší barvy není automaticky celozrnné, i když si to mnoho lidí myslí. Tmavou barvu totiž pečivo může získat i díky způsobu pražení ječmene nebo žita či díky přídavku karamelové složky či kávoviny. Takové pečivo pak ale nedodá tělu o moc víc zdravé vlákniny než pečivo bílé.
V jídle je třeba omezit hlavně tuky
Pokud tuky ve své stravě pouze nahradíte sacharidy, nijak si nepomůžete. Talíř těstovin, které obsahují převážně sacharidy, vám rozhodně neprospěje víc, než třeba avokádo, které naopak obsahuje vyšší množství tuků. Zjednodušeně řečeno je vhodné omezit tuky s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin. Přijímat v rozumném množství tuky s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin lze naopak doporučit.
Bílý cukr bychom určitě měli nahradit tím hnědým
Energeticky jsou na tom hnědý a bílý cukr stejně. Tedy úplně přesně řečeno má sice hnědý cukr o něco méně kalorií, ale je to skutečně zanedbatelný rozdíl. A i přes to, že hnědý cukr obsahuje třtinovou melasu, objem v ní obsažených minerálních látek a vitaminů je tak malý, že vaše zdraví rozhodně nespasí.