Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Koronavirus z pohledu laboratoře

Zajímá Vás, jak probíhá testování onemocnění Covid-19 a jakou metodou je prováděno? Jaké naměřené hodnoty jsou hraniční a jaké jsou výsledky testování? Přečtěte si rozhovor s vedoucí laboratoře NL-BioLAB, MUDr. Natálií Meszárosovou.

Koronavirus z pohledu laboratoře

Ve vašich laboratořích NL-BioLAB provádíte vyšetření na protilátky k onemocnění SARS-CoV-2, které obsahuje indikaci IgG a IgM protilátek. Mohla byste nám vysvětlit, jaký je mezi protilátkami rozdíl?

Od 1. dubna 2020 jsme zavedli vyšetření protilátek proti novému typu koronaviru SARS-CoV-2 ve třídě IgG a IgM. Nastavením testů jsme docela brzy zareagovali na současné požadavky laboratorních vyšetření COVID -19. IgM protilátky, tak zvané časné protilátky, se objevují po 7-10 dnech od nástupu klinických příznaku. Za 2-3 týdny po nástupu klinických příznaku se začíná tvorba IgG protilátek, které zůstávají v těle dlouhodobě a mohou sloužit jako ochranné protilátky.

Jako referenční hodnota se u těchto vyšetření považuje 0,9, proč právě toto číslo? A co pro lidi znamená situace, kdy jim vyjde hodnota větší než 0 a menší než 0,9? Setkali se tedy s onemocněním v nějaké menší míře?

Většina laboratorních metod měří hladiny biologických látek, enzymů, bílkovin, protilátek atd. Hladiny mohou být snížené, hraniční, nebo zvýšené.

Abychom zjištěnou hodnotu mohli takto zařadit, je třeba ji porovnat s fyziologickým (referenčním) rozmezím hodnot. Referenční rozmezí získává každý výrobce jednotlivých laboratorních metod měřením referenční (zdravé) populace. Je to standardizovaný postup, konečným výsledkem je rozmezí hladiny, která byla změřena u 95% zdravých lidi.

Naše metoda má měřitelnou negativní hladinu protilátek mezi 0-0,89. Od 0,9 AU/ml – jedná se o hraniční hladinu protilátek. Vše co je nižší, než 0,9 je negativní a nemá žádnou klinickou souvislost s onemocněním.

Kolik už jste zhruba v laboratoři provedli vyšetření na protilátky k onemocnění SARS-CoV-2 a jaké procento lidí zhruba protilátky má? Liší se nějak tento údaj od státem provedeného plošného testování?

Doteď bylo provedeno 685 vyšetření IgG a IgM protilátek. 28 pacientů mělo pozitivní IgG protilátky. V našem souboru promořenost je kolem 4% a je podstatně vyšší, než u státního plošného testování.

Vysvětluji to tím, že přes náš systém Nextlife se objednávají uzdravení pacienti, které se zajímají o svoji imunitu po onemocnění COVID-19.

Státní testování proběhlo za pomocí takzvaných rychlotestů. Jaký je rozdíl mezi těmito testy a metodou, kterou pro určení hladiny protilátek v krvi používáte vy?

Rychlotesty mají nižší senzitivitu a specificitu, naše metoda CLIA, kterou provádíme na automatizovaném analyzátoru Maglumi od výrobce SNIBE, má senzitivitu a specificitu kolem 96 %. Některé rychlotesty měří protilátky IgM a IgG dohromady, tj. v jednom testu, což snižuje výpovědní hodnotu takového testování. Výsledkem rychlotestu je okometrické hodnocení barevného proužku, jako hraniční nebo pozitivní. Naše chemiluminiscenční metoda stanovuje kvantitativní hladinu protilátek IgM a IgG.

Kromě sérologického vyšetření a rychlotestů existuje ještě PCR vyšetření na onemocnění SARS-CoV-2, jak se liší od těch předcházejících?

Přítomnost koronaviru prokazujeme metodou PCR (polymerázová řetězová reakce) – jedná se o průkaz nukleové kyseliny viru v klinickém materiálu, jde o nazofaryngeální stěr (nosohltan). PCR vyšetření je metoda přímého průkazu viru, to znamená, že, stanovujeme celé virové částice nebo jejich součástí. Test PCR může být pozitivní 3 dny před rozvojem klinických příznaků.

Máte v současné době kvůli testování na covid v laboratoři více práce, než před vypuknutím koronavirové krize?

Naše laboratoř je zapojená v systému laboratorního testování vyšetření RT-PCR SARS-CoV-2. Testování vyžaduje rychlé zpracování a dodání výsledků zákazníkům. Spolupracujeme s firmami, které dle výsledků RT-PCR nastavuji svoje provozy. Máme mobilní odběrové stany na hranicích a zabezpečujeme testy pro pendlery, což je dost náročné i organizačně. Snažíme se vyhovět všem naším zákazníkům k jejich maximální spokojenosti. Naštěstí už se nám rozjíždí náš rutinní laboratorní provoz. Takže ano, momentálně máme víc práce.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.