Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Výskyt dětských nemocí je možný i u dospělých lidí

Sedmá nemoc je spojena hlavně s malými dětmi. Většinu dospělých lidí by nenapadlo, že tato nemoc může postihnout i je.

Projevy onemocnění u starších lidí jsou však daleko vážnější. Dospělého člověka vyřadí na podstatně delší dobu než malé dítě. Pokud jste tyto dětské nemoci v dětství neprodělali a nezískali jste proti nim imunitu, je možné, že Vás mohou dohnat v pozdějším věku. Po prodělané sedmé nemoci není ale ani to záruka doživotní imunity. Sedmou nemoc je možné prodělat i vícekrát za život.

Nemoc ruce-nohy-ústa se na začátku projevuje jako běžná chřipka nebo nachlazení. Pociťujeme únavu, bolesti svalů a kloubů, zimnici, bolesti hlavy a zvýšenou horečku. Oproti klasické chřipce je pak bonusem vyrážka připomínající puchýřky, které se vyskytují na chodidlech, dlaních a poté na celém těle. Dalším příznakem bývají svědivé pupínky v dutině ústní.

Nemoc, která se šíří kapénkově, je vysoce nakažlivá a proto by měl být pacient v prvních dnech výskytu vyrážky izolován. Dodržovat klidový režim a odpočívat. V případě obtíží se podávají běžné léky, jako jsou analgetika v případě horečky, hodně vitamínu B a pít dostatek tekutin. Největší komplikací bývá pak zamezení škrábání se. Vyrážka může být hodně bolestivá a může vyvolávat nutkavé drbání.

Nejlepší radou je mazat, mazat a mazat. Fenistil gel je na postižená místa nejlepší volbou případně pak tekutý pudr.

Syndrom ruce-nohy-ústa představuje největší riziko především pro těhotné ženy v prvním trimestru, kdy kvůli tomuto viru hrozí až samovolný potrat nebo poškození samotného plodu.

V naprosté většině případů se jedná o nezávažné onemocnění s nekomplikovaným průběhem. Velmi zřídka po odeznění nemoci pak může u dospělých lidí dojít ke ztrátě nehtů na rukou i nohou nebo vzniku drobných jizviček.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.