Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

8 rad, jak zatočit s nespavostí

Budíte se uprostřed noci a nemůžete znovu zabrat? Jste pak ráno unavení a mrzutí, protože jste si dost neodpočinuli? Nespavost představuje pro dnešní uspěchanou společnost stále větší problém, ale možná ho můžeme vyřešit jednodušeji, než jsme si mysleli.

8 rad, jak zatočit s nespavostí

Nenechte se ničím rušit. Nesvítí vám do pokoje pouliční lampa? Neprojíždí pod vašimi okny každou minutu desítky aut? Možná jste si přes den na ten ruch zvykli, ale buďte si jistí, že vaše noční já ho nemůže vystát. Takže odhlučněte, co se dá, zatemněte ložnici a nechte odpočívat všechny svoje smysly.

Vytvořte si před spaním pravidelný rituál. Něco jako šálek oblíbeného čaje, horkou sprchu nebo klidnou relaxační hudbu. Určitě najdete alespoň jednu pravidelnou činnost, kterou si před spaním oblíbíte.

Hodiny z dohledu. Jen tak se odnaučíte dívat se na ně pokaždé, když se vzbudíte. Zjištěním, že jsou čtyři ráno, si ke spánku nepomůžete, naopak se můžete ještě víc vystresovat a tím spíš se vám usnout nepodaří.

Vytvořte v ložnici vhodné prostředí pro spánek. Kromě zamezení průniku světla a hluku zvenčí vypněte i spotřebiče se světýlky. Spolu s hodinami odstraňte z ložnice také televizi a počítač. Postel by totiž neměla sloužit k ničemu jinému než ke spánku a odpočinku, rozhodně byste v ní neměli pracovat. Modré světlo z obrazovky televize vám k usnutí také nepomůže. Pozornost si zaslouží teplota v místnosti – neměla by přesahovat 20 °C.

Odpusťte si odpolední kávu. A stejně tak i větší množství alkoholu. Ani jedno vašemu spánku neprospívá.

Pravidelně cvičte. Ideálně přes den, večerní cvičení vás může energií spíš dobít – rozproudí váš metabolismus a vy ho pak budete jen těžko uspávat.

Vstávejte ve stejnou hodinu. Každý den. Klidně i o víkendu. A vstaňte, i když víte, že tentokrát půjdete spát později než obvykle. Pravidelný rytmus je klíčem ke zdravému spánku.

Jestli se vzbudíte a do 20 minut zase neusnete, vstaňte. Ale žádné obrazovky! Jděte do jiné místnosti a zkuste si třeba číst, dokud se opět nebudete cítit ospalí.

Další články na podobné téma:

Víte, jak na vás působí obrazovka počítače?

Jak na to, aby se váš domov stal oázou klidu a relaxace?

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.