Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Být sám sobě diářem

Odborně se tomu říká time management neboli řízení vlastního času. Jak co nejlépe nakládat s jednou z nejcennějších věcí, které v životě máme? Jak efektivně hospodařit s časem?

Být sám sobě diářem

„Nestíhám.“

„Proč nemá den aspoň 48 hodin.“

„Na koníčky mi už bohužel nezbývá čas.“

Znáte to? Není snad nikdo, kdo by byl spokojený s množstvím času, které má k dispozici. Času nikdy nebudete mít nazbyt, ale můžete se alespoň pokusit nemarnit ten, co máte. Kdybyste se přes den natáčeli skrytou kamerou, zjistíte, že „prolelkovaného“ času je mnohem víc, než se zdá. Umění řídit si ten svůj je možná ještě důležitější než finanční gramotnost.

Pojďme si povědět o několika drobnostech, jež vám v tomhle ohledu mohou změnit život.

1.Budíček

Je to nepopulární představa, vstávat brzy. Také záleží na tom, jestli jste spíše skřivan, nebo sova. Pokud ale nejste extrémní případ nočního ptáka, zkuste nastavovat den spíš ráno než večer. Využijte čas, který získáte tím, že vstanete dřív, třeba k plánování dne či k vyřízení e-mailů. Navíc dle některých studií je spánek kvalitnější před půlnocí než po ní, takže budete odpočatější, i když vám to zpočátku nad řinčícím budíkem za svítání nepřijde.

2.Rozlišujte naléhavé a důležité

To je možná nejdůležitější rada světového bestselleru Stephena Coveyho 7 návyků skutečně efektivních lidí. Když si věci k vyřízení rozdělíte do kvadrantů podle os NALÉHAVÉ a DŮLEŽITÉ, zjistíte, že velmi často dáváme přednost věcem naléhavým, leč nedůležitým. Pak ale nezbývá čas na to podstatné, co však nemává vlaječkou bezodkladnosti. Typickým příkladem je posezení večer s partnerem či dítětem nebo naučit se pár slovíček cizího jazyka. Obojí můžete odložit na zítra, na pozítří… Můžete to odkládat vlastně pořád. A tím přijdete o něco opravdu důležitého.

3.Všechno plánujte. Písemně

Vypadá to nudně, ale rozepisujte si den do časových úseků a odškrtávejte si v seznamu úkolů. Nedržte je v hlavě, zbytečně budete plýtvat část myšlenkové kapacity na připomínání si priorit. Nevymlouvejte se sami před sebou, že něco nejde, že něco odložíte. Ošidíte zase jen sami sebe a zítra přijdou jiné úkoly, také důležité. Platí známé úsloví, že jen dokončená práce je skutečně hotová.

4.Kontrolujte čas

Málokdo má tu schopnost, že podvědomě přesně vnímá ubíhající čas. Většině z nás uplyne při nějaké zajímavé činnosti hodinka jako nic a pak se divíme, kde všechen ten čas je. Pokud s tím máte problémy a vždy vás zaskočí, že „už je tolik“, zkuste si pořídit hodinky, které vydávají každou hodinu zvukový signál. Ještě lepší by to bylo každou půlhodinu.

5.Mějte pořádek ve věcech

Úklid je typická věc, kterou podceňujeme, protože je sice důležitá, ale není naléhavá. Jenže když si spočítáte, kolikrát denně hledáte to či ono, zjistíte, že čas vynaložený na pravidelný úklid je jeden z nejlépe využitých.

6.Neřešte, jak začít. Začněte

Někdy nevíme, kterou z těch důležitých věcí dělat dřív. V takovém případě si třeba hoďte korunou. Jde o to, začít s čímkoliv ze seznamu. Vykročit. Jakmile uděláte první krok, půjde se vám lépe. Velké úkoly vypadají velké, jen když si je nerozdělíte na menší dílky. Odkládání nepříjemných povinností jen prodlužuje mentální agonii. Nic tím nezískáte, leda delší čas strávený v úzkosti.

Doufáme, že jste si vyšetřili čas na přečtení tohoto článku. Dál už je to na vás.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.