Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Černé stránky modravých obrazovek a displejů

V životě to chodí tak, že někdy děláme v dobré víře pravý opak toho, co bychom měli. Naši rodiče si večer pouštěli televizi, my v pozdních nočních hodinách před spaním kontrolujeme na mobilech e-maily a díváme se, co se děje na sociálních sítích… A naše těla tiše trpí, protože jim poškozujeme spánek.

Černé stránky modravých obrazovek a displejů

Teprve v posledních letech i širší veřejnost začíná vnímat slova odborníků ohledně vlivu světla na naše biorytmy. Dozvídáme se například, že v některých žárovkách nám chybí důležité složky světelného spektra. A také to, jaký vliv má světlo z televize a monitoru na náš spánek. Umělé osvětlení po setmění je zkrátka proti přírodě. Dlouhou dobu jsme tomu ale nepřikládali téměř žádný význam.

Lidský druh se dlouho vyvíjel podle rytmu slunečního svitu – po setmění chodili lidé spát, protože nedostatek světla jim znemožňoval pracovat nebo se dlouho do noci bavit. Naše tělo je na takový režim navyklé ze své biologické podstaty.

Umělým světlem ale tyto biorytmy mateme. Tělo při něm produkuje menší množství melatoninu, označovaného jako „spánkový hormon“. Některé studie dokonce naznačují možnou souvislost mezi nízkou hladinou melatoninu a výskytem rakoviny. Každopádně elektrickým osvětlením, díky kterému si můžeme libovolně prodlužovat den, organismus ztrácí důležité napojení na okolní prostředí. Vnitřní hodiny tuší, že je noc, ale oči a kůže registrují světlo. Co se to děje?

Výzkumy ukázaly, že pod umělým světlem také klesá hladina leptinu, hormonu zodpovědného za pocit sytosti. Z toho pak mohou vyplývat tolika lidem dobře známé noční nájezdy na ledničku.

Modrá není dobrá

Ke kvalitnímu spánku potřebujeme hormon zvaný melatonin. I slabé světlo, dokonce i dětská noční lampička produkci melatoninu narušují. Nejvíce ale v tomto směru škodí světlo z modré části spektra. To vychází z televizorů, monitorů, LED svítidel a kupodivu také z mnoha úsporných žárovek.

Experimenty ukázaly, že modré světlo posunuje spánkové rytmy až dvakrát více než třeba to nazelenalé. Usínáte hůře a i kvalita spánku jde dolů.

Co můžete udělat vy? Nejméně rušivé je světlo červené. Až budete vybírat stínítko na noční lampičku, pamatujte na to. Pokud je to možné, vyvarujte se sledování obrazovek a monitorů dvě až tři hodiny před usnutím. A když budete mít tu možnost, vystavujte se přes den co nejvíce přirozenému slunečnímu světlu, to má na tělo a spánek naopak ozdravný vliv.

 

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.