Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Čmárání zlepšuje koncentraci

Stalo se vám někdy, že jste poslouchali něco tak nudného, až jste si začali náhodně čmárat na nejbližší kus volného papíru? Ať už šlo o poradu v práci, nebo přednášku ve škole, vnímat po celou dobu byl nejspíš nadlidský úkol. A ačkoliv se kreslení považuje za nepřítele pozornosti, možná jste se soustředili lépe, než jste si mysleli.

Čmárání zlepšuje  koncentraci

Psycholožka Jackie Andrade sledovala 40 dobrovolníků, kterým pustila nudnou 2,5minutovou hlasovou zprávu. Polovina sledovaných si při poslouchání nevědomě kreslila, druhá nikoliv. Že bude zmiňovaná psycholožka zkoumat, co všechno si ze zprávy pamatují, nikdo z nich nevěděl. O to víc všechny překvapilo, že „čmárající“ dokázali zopakovat o 29 % víc informací než druhá skupina.

Když se nudíme, mozek dělá všechno pro to, aby nás zabavil. Kreslení (to nepromyšlené, na nejbližší kus papíru) nám pomáhá neusnout a v nejzazším případě alespoň udržet otevřené oči (byť s tupým a nepřítomným výrazem), zatímco náš mozek přepnul do „standby“ módu. Nezávazné čmárání nám zkrátka pomáhá držet ho alespoň částečně soustředěný.

Schopnost vnímat během bezmyšlenkovitého čmárání funguje na podvědomé úrovni a my si tak můžeme zapamatovat víc, než si uvědomujeme. Zjednodušeně řečeno je kreslení jakousi poslední nitkou, která nás drží v přítomném okamžiku, a my si díky němu pamatujeme víc informací, než kdybychom vypnuli úplně a ani si během přednášky nebo porady nečmárali.

Pokud tedy příště někoho přistihnete, jak si během vašeho monologu něco kreslí, nejspíš ho nudíte. Dost možná si ale bude pamatovat víc než ostatní!

Myslíte, že si z menu v restauraci vybíráte jen podle své chuti? Omyl

Proč jíst v rodinném kruhu

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.