Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Co bychom měli vědět, než začneme posilovat

Dobře posílené celé tělo je základem pro každý sport, ostatně i pro zdravý pohyb obecně. Ať už se rozhodnete chodit do posilovny, nebo třeba chcete jen cvičit doma s vahou vlastního těla, určitě byste měli dbát následujících rad.

Co bychom měli vědět, než začneme posilovat

Zahřejte se

Nerozhýbaný sval je náchylnější ke zranění. Při posilování pak jednotlivé svalové skupiny logicky podstupují velkou zátěž. Než začnete dělat kliky nebo zvedat činky, určitě se zahřejte krátkým klusáním nebo jízdou na rotopedu. Před cvičením byste měli dbát i na strečink.

Pozor na dobu posilování

A to ze dvou důvodů. Jednak je každý začátečník náchylný k přetrénování, jelikož ještě nezná míru toho, co jeho tělo snese. A druhý důvod by měl zajímat hlavně všechny, co si od posilování slibují aspoň částečné zvětšení objemu svalové hmoty. Cvičení by nemělo přesáhnout dobu 50 minut. Pokud to hodně zjednodušíme, svaly se živí hlavně cukrem, který naše tělo ale během námahy celkem rychle spaluje. Při delším cvičení tak tělo objem svalové hmoty naopak redukuje. I to je důvod, proč profesionální maratonci či cyklisti nejsou žádné “korby“, i když jejich zátěže zvedané v posilovně by vás možná překvapily.

Po posilování netuhněte

Zvlášť pokud chcete posilovat nohy, měli byste se po posilování proběhnout (klidně na páse) nebo projet na kole či rotopedu. Třeba běžcům by jinak bylo posilování spíše na škodu. Ideální je využít nastartované svaly a proběhnout si třeba čtyři krátké svižné úseky (například jen 200 metrů).

Protáhněte i srdce

I když nejste fanoušky běhání nebo cyklistiky a do fitka chodíte třeba kvůli skvělé postavě, i tak přidejte k posilování nějaký aerobní sport. Třeba dvacet minut běhu na pásu nebo jízdy na rotopedu. Zátěž z posilování je třeba kompenzovat lehkým klusem nebo jízdou na kole, kdy se náš krevní oběh dostatečně okysličí a to prospěje našemu srdci. 

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.