Vinaři francouzskému lékaři za tohle tvrzení určitě poděkovali, protože poptávka po červeném víně následně rapidně vzrostla. Jak je to ale s tímto paradoxem ve skutečnosti?
Zjednodušeně řečeno se jako francouzský paradox začala označovat skutečnost, že navzdory tomu, že Francouzi často kouří a jedí tučná jídla (husí játra, paštiky, tučné sýry atd.), trpí ve srovnání s jinými národy méně kardiovaskulárními chorobami a žijí v průměru déle.
Kardiolog Serge Renaud tedy přišel s teorií, že je to proto, že Francouzi pijí pravidelně červené víno. Tato teorie je už dnes ale překonaná. Zastánci tohoto konceptu totiž spojovali pozitivní účinky pití červeného vína s některými jeho složkami, například s látkou zvanou resveratrol. Ukázalo se však, že víno ho obsahuje tak malé množství, že o nějakých skutečných účincích na lidský organismus zřejmě nemůže být řeč.
Podstata francouzského paradoxu je dodnes předmětem zkoumání. Stejně tak názory na účinky resveratrolu. Ten je dnes k dostání mimo jiné jako součást různých doplňků stravy.
Pokud si chcete být skutečně jisti, zda vaše tělo nějaké látky potřebuje, nebo ne, ideální je nejdřív se přesvědčit, jak na tom váš organismus je. Nejsnazší cestou je úplně jednoduché vyšetření, které vám zkontroluje hned tři orgány v těle najednou.