Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Horečka, varovný signál nebo přirozený jev lidského těla?

Horečka, příznak nemoci, který čas od času potká každého z nás.

Co je ale původcem tohoto pocitu tělesného horka, nebo naopak pocitu zimnice a kdy je nebezpečná?

Přesněji můžeme říci, že se jedná o označení stavu, kdy je tělesná teplota lidského těla vyšší než 38 °C. Běžná teplota zdravého člověka se pohybuje v rozmezí 36,5°C +- 0,5°C.

Horečku doprovází často únava, bolesti hlavy, celého těla i celková vyčerpanost.

Důvodů, nebo příčin může být několik. Nezaměňujme však horečku s nemocí. Nejedná se o nemoc, ale např. o projev blížícího se nachlazení, nebo jiného infekčního onemocnění. Může také doprovázet nějaké další choroby, jako jsou například: zánětlivá onemocnění, stav po úrazu nebo po chirurgickém zákroku. U dětí můžeme pozorovat zvýšení tělesné teploty například po prodělaném očkování nebo při prořezávání chrupu.

Jeli- teplota vyšší, nezapomínejme, že není vždy nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Již v dávných dobách, kdy jsme neměli k dispozici moderní teploměry, lidé věděli, že v určité fázi (v rozmezí od 37-38,5 °C) se jedná pouze o přirozený obranný mechanismus lidského těla.

Jedná se tzv. o zvýšenou teplotu, kdy imunitní procesy fungují mnohem efektivněji. Zrychlují se metabolické procesy v těle včetně detoxikační činnosti jater. Pokud máte prostor pro klidový režim, ulehněte do postele a dejte možnost tělu se s horečkou vypořádat samo.

Důležité je, nezapomenout pravidelně doplňovat tekutiny. Jestliže, ale teplota přetrvává déle než tři dny, je vhodné užití volně dostupných léčiv pro snížení tělesné teploty s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu. Většinou jsou tyto léky v každé domácí lékárničce. Mohou být ve formě tablet, sirupů i čípků.

Jak si správně změřit teplotu?

Teplota u dospělého člověka se nejobvykleji měří v podpaží. U malých dětí pak v konečníku nebo v ústech. Při měření dítěte v konečníku musíme pak vždy z výsledné naměřené hodnoty odečíst 0,5 stupně a vyjde nám skutečná hodnota.

Kdy je pro nás nebezpečná?

Teplota, která přesahuje 39,5 stupně, pro nás již představuje velmi velké břemeno a naše tělo velmi vyčerpává.

Nebezpečná je teplota přesahující 40 °C a vyšší, kdy může následně i dojít k selhání organismu. Takto vysoké horečky lze účinně snížit studenými zábaly, studenou sprchou či vanou. Při déle trvající, nebo se opakující horečce doporučujeme konzultaci s lékařem.

Upozornění: Chování při zvýšené tělesné teplotě je zcela individuální. Zvýšené opatrnosti je třeba dbát u malých dětí, těhotných žen i lidí, léčících se s jinou závažnou nemocí.

A to nejdůležitější na konec - nejlepším lékem je vždy prevence. Budujte imunitu, jezte zdravě, odpočívejte, dostatečně spěte a nepřehánějte to s prací. Naučte se relaxovat, ať už sportem nebo nad dobrou knihou. A hlavně, buďte pozitivní v mysli.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.