Nabízíme vám několik tipů.
Vitamin C a železo
Je dobré vědět, že některé látky tělu usnadňují vstřebávání jiných. Třeba vitamin C je důležitý pro vstřebávání železa. Optimální je na to myslet při sestavování jídelníčku. Pokud si připravíte pokrm, který má tělu dodat železo (červené maso, luštěniny, ořechy, brokolice, meruňky), zkombinujte jej s potravinami s vyšším obsahem vitaminu C. K masu nebo luštěninám si proto dopřejte například červenou papriku, růžičkovou kapustu, zelí či sklenici čerstvé pomerančové šťávy.
B12 a B9
Další dvojice, která je úzce provázaná, je vitamin B12 a B9. Prvně jmenovaný totiž pomáhá tělu vstřebávat vitamin B9 neboli kyselinu listovou. Společně patří k nejvýživnějším vitaminovým párům. Kyselina listová je mimo jiné zásadní při prenatálním vývoji, proto se těhotným ženám doporučuje její zvýšená konzumace. Přirozenými zdroji vitaminu B12 jsou maso, vejce a mléko. K přírodním zdrojům kyseliny listové patří listová zelenina, fazole a ostatní luštěniny. Například salát z listové zeleniny doplněný vejcem natvrdo je proto ideální zdravá pochoutka, díky níž přijmete oba tyto vitaminy najednou.
Dobrým zdrojem vápníku je mléko, tvaroh, sýr či bílý jogurt. Sluneční záření vytváří vitamin D v kůži jen během pár letních měsíců, proto je třeba ho v jídelníčku doplňovat. Najdete ho například v oleji z tresčích jater, lososovi, sardinkách, vaječných žloutcích a avokádu. Zkuste proto ke svačině třeba celozrnný chleba s tvarohovo-avokádovou pomazánkou a nakrájejte si na něj vajíčko natvrdo nebo si k němu dejte kousek grilovaného lososa.