Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Jak oblékat na podzim ty nejmenší?

Děti se rodí s omezenou schopností termoregulace. V prenatálním období udržuje matka jejich teplotu na cca 37,7 °C, takže se zpočátku neumí samy zahřát ani ochladit. Přílišné oblékání malých dětí v sychravých dnech pak může představovat stejné riziko jako horké letní dny – hrozí jim nejen prochladnutí, ale i přehřátí organismu. Poradíme vám, jak jim předejít.

Jak oblékat na podzim ty nejmenší?

Obecné pravidlo zní: Dejme dítěti o jednu vrstvu víc, než máme sami na sobě. Zejména na podzim ale občas nevybereme vhodné oblečení ani sobě, natož pro malé dítě. Spíš než vsadit na jednu extrémně teplou vrstvu je lepší vrstvit děťátku oblečení lehčí.

Pokud si nejste jistí, jestli se má dítě dobře, sáhněte mu pod oblečení na hrudník. Tak zjistíte, zda je mu horko, nebo zima. Když budete mít pocit, že je mu přílišné teplo, stačí jen sundat jednu vrstvu oblečení a pak zase vrátit miminko do zavinovačky či pod deku. Tím se vyhnete přílišnému oblékání, které se dětem většinou moc nelíbí.

Náš tip: Aby bylo dítěti teplo na nohy, můžeme přidat návleky. Díky nim bude příjemnější i přebalování v chladnějším počasí přímo v kočárku – nikdy nevíte, kdy vás to zastihne. Proto je také rozumné vynechat dupačky.

Materiály musí být příjemné

Ideální je volit přírodní materiály, stoprocentní bavlnu, nebo ještě lépe bio bavlnu. Zabráníte tak styku citlivé dětské pokožky s umělými vlákny, která nemusí dobře snášet. To platí i pro deky, na ty nezapomínejme. Vyhněte se těm syntetickým, upřednostňujte péřové zavinovačky nebo zavinovačky z merino vlny. Peří i merino mají totiž skvělé termoregulační vlastnosti: hřejí, ale dokážou i chladit. Zavinovačka dá navíc děťátku pocit, jako by opět bylo v bezpečí dělohy. Ne každé dítě ale snese být svázané, a tak je možné zavinovačku povolit nebo použít pouze jako přikrývku.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.