Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Jak ovlivňuje imunitu nedostatek spánku?

Když jsme byli malí, recepty maminek a babiček, jak se poprat s nemocemi, obvykle zněly dost podobně. Musíš to vyležet! A jak uvádí prestižní americká Mayo Clinic, množství spánku skutečně ovlivňuje, jak rychle se dokážeme uzdravit.

Jak ovlivňuje imunitu nedostatek spánku?

Nedostatek spánku ovlivňuje imunitní systém. Studie ukazují, že kdo nemá dost kvalitního spánku, snáze podlehne viru běžné chřipky.

Množství spánku také ovlivní, jak rychle se z nemoci dokážete vyléčit. Ve spánku totiž imunitní systém uvolňuje proteiny zvané cytokiny. Některé z nich napomáhají lepšímu a hlubšímu spaní, produkce jiných se zase zvýší, když se v těle objeví infekce nebo zánět. Absence spánku produkci všech cytokinů snižuje a tělu pak chybí protilátky. Nemoc je tedy skutečně nejlepší vyležet. Nebo ještě lépe prospat.

Kolik spánku denně ale imunitní systém potřebuje, aby fungoval, jak má? Optimální délka pro většinu dospělých se pohybuje mezi 7 a 8 hodinami každý den, respektive noc. Mladí lidé v pubertě potřebují víc, průměrně 9–10 hodin. Děti na základní škole by měly spát dokonce i déle než 10 hod.

Na závěr si neodpustím jednu důležitou poznámku, která možná zklame všechny náruživé spáče. U spánku neplatí „čím víc, tím líp“. Pokud budete delší dobu spát víc než 10 hodin denně, můžou se u vás postupně objevit potíže s nespavostí.

 

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.