Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Jak se v zimě bránit omrzlinám?

Příchod zimních dnů je za rohem a s nimi i radovánky ve sněhu a mrazu. Dlouhodobý pobyt venku nám může způsobit nepříjemné problémy a to nemusíme být zrovna horolezci na Mount Everestu.

Vítr nás šlehá do tváře a teplota je hluboko pod borem mrazu. Toto počasí dokáže být velmi zrádné. Není-li naše pokožka a rizikové partie dostatečně chráněny, stačí jen krátká doba pro vznik omrzlin. Ohrožené jsou hlavně prsty na rukou i nohou, uši, obličej i nos. Velmi časté jsou například omrzliny z malých a těsných bot.

Dělíme je podobně jako popáleniny do tří skupin:

1. stupeň - kůže je zarudlá, svědí, pálí a pociťujeme bolest.

2. stupeň - tvoří se nám puchýře kolem nehtových lůžek, kůže je bělavá a ztrácíme citlivost. Pociťujeme svědění a mravenčení.

3. stupeň - kůže má černohnědou barvu a odumírá. V této fázi je nutný lékařský zákrok, který v nejhorších případech může končit až amputací končetiny.

Jaký stupeň poškození máme, poznáme nejlépe až po zahřátí a plném rozvinutí příznaků.

Při lehkém zasažení postižené oblasti zahříváme ve vlažné vodní lázni, přikládáme k tělu např. do podpaží nebo velmi jemně masírujeme. Pozor abyste pokožce neuštědřili teplotní šok při vstupu do přehřáté místnosti. Vážnější omrzliny není dobré ani přikládat ke krbu k ohni. Paradoxně mohou vzniknout ještě větší popáleniny. Postižená místa velmi pozvolna zahříváme. Pokud se začnou tvořit puchýře a kůže začne modrat až černat, místo zakryjte sterilním materiálem a navštivte lékaře. Rozhodně nepodáváme alkohol a puchýře nikdy nepropichujeme!

„Jde-li ale o těžce podchlazeného člověka v horách, který má vážné omrzliny, nenuťte dotyčného k žádnému pohybu! Volejte 155 nebo jiné číslo tísňového volání v zahraničí, řiďte se všemi pokyny dispečerů. Neustále kontrolujte vědomí a dýchání. Podchlazeného zabalte do teplého oblečení, nezapomeňte také na izotermickou fólii“

Mýtus: v žádném případě se nedoporučuje omrzliny třít sněhem!! Tření sice vytváří teplo ale teplota sněhu je vždy studenější než teplota kůže. Voda se na rukou rozpustí, zase zmrzne a postižená místa ještě více ochladí.

Jak se můžeme účinně bránit proti omrzlinám při delším pobytu venku?

Noste více vrstev oblečení, suché rukavice a čepici. Vyhněte se těsným botám, aby nedocházelo k otlakům. Nepoužívejte hydratační krémy. Tyto krémy nejsou vhodné do zimního období, obsahují krystalky vody. V mrazivém období volte mastnější typy krémů, které pleť dostatečně promastí. Stejné je to s přípravky na rty. Jdete-li na túru, nezapomeňte sebou dostatek pití, jídla a v odlehlých oblastech u sebe vždy mějte mobilní telefon.

Dávejte pozor zejména na malé děti, které nemají dostatečně vyvinutý termoregulační systém vzhledem k malé hmotnosti, seniory a chronicky nemocné lidi.

 

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.