Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

K čemu je vůbec dobrá snídaně?

Selský rozum a moudrost našich babiček shodně praví, že bez snídaně byste vůbec neměli vycházet z bytu. Jak se den nezačne snídaní, jde všechno od desíti k pěti. A ještě prý ztloustnete. Ale je to opravdu tak?

K čemu je vůbec dobrá snídaně?

Výživoví odborníci dlouho odkazovali na statistiky, podle nichž jsou lidé, kteří ráno nesnídají, obéznější. Logiku by to mělo. Tělo, vyhladovělé po noci, ráno nedostane svůj příděl živin, a tak v poledne sníme dvojnásobek. Jenže takhle to úplně nefunguje, určitě ne u každého. Ukazuje se, že to spíše byly nesprávně vyvozené závěry. Lidé často nesnídají kvůli spěchu. Žijí tedy ve větším stresu a ten může vést k přejídání. Jiní zase „snídají“ cigaretu a jídlo si dávají až později. Prostě se řadí do skupiny s méně zdravým životním stylem. Naopak pravidelní snídači o sebe dbají i v jiných oblastech, třeba ve volbě stravy.

Přesnější studie a statistiky naopak nepotvrdily žádnou přímou souvislost mezi zdravím a snídáním. Výzkumníci sledovali po čtyři měsíce tři stovky mužů a žen – ti, kdo vynechávali snídaně, nevykázali žádné tendence k tloustnutí. Dlužno dodat, že každý má trochu jiný metabolismus a někdo prostě svou dávku sacharidů po ránu potřebuje, jinak se mu hladina cukru v krvi rozkýve a stane se do nejbližšího jídla nepoužitelným.

Co se skladby snídaně týče, u většiny z nás ji tvoří převážně sacharidy. Sem patří i pečivo. Odborníci však říkají, že důležitější jsou po ránu bílkoviny, případně tuky. Ono pověstné vejce do skla nebo volské oko není žádný panský rozmar, vajíčko je opravdu k snídani ideální volbou.

Experti na bodybuilding upozorňují, že vynechání snídaně může vést k úbytku svalové hmoty. Pokud vám na svalech záleží, musíte konzumovat bílkoviny o to více i večer.

Pokud tedy po ránu nemáte chuť jíst, nemusíte se nutit a namlouvat si, že je to „nejdůležitější jídlo z celého dne“. Na druhou stranu je pravda, že pro vaše zdraví i hladinu cukru je pravidelné stravování lepší než to nárazové. Pokud se ale celý den stravujete nezdravě nebo hladovíte, snídaně vás rozhodně nezachrání.

 

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.