Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Když rakovina vstoupí do našeho života...

Karcinom prsu, jedna z nejzávažnějších a nejobávanějšího onemocnění mezi ženami. Ročně onemocní rakovinou prsu zhruba 6000 pacientek. Více než 2000 pak na toto onemocnění bohužel zemře.

Nemoc, která nemusí bolet, nemusíme o ní vědět a přichází nepozorovaně.

Ptáte se, zda se jí dá předejít? V mnoha případech bohužel nikoliv.

Hlavní příčiny vzniku prsního karcinomu nikdo dosud uspokojivě nevysvětlil. Pravděpodobnost se zvyšuje s počtem onemocnění v rodině a odvíjí se i od způsobu životního stylu. Neznamená to však, že žena, která žije zdravým životním stylem a nemá dědičné předpoklady, nemůže onemocnět. Opak je pravdou.

Ovlivňujících faktorů pro vznik karcinomu prsu je celá řada.

Může to být například:

  • Časná menstruace (před 12. rokem) nebo naopak pozdní menopauza (po 55.roku)
  • První porod dítěte po třicítce
  • Bezdětnost a nadváha
  • Dědičné faktory
  • Dlouhodobé užívání hormonální terapie
  • Časté užívání alkoholu aj…

Jak se onemocnění projevuje?

  • Nejčastější příznakem bývá nalezení si hmatatelné bulky v prsu nebo i v podpaží
  • Na prsou pozorujeme změny ve struktuře kůže, vtahování kůže nebo důlkovatění
  • Nepravidelné bradavky, jejich oploštění nebo vtažení, pomerančová kůže
  • asymetrie prsu, každý prs jinak velký
  • sekrece z bradavky (zejména krvavá), zarudnutí a oteplení kůže

Pokud u sebe některé tyto příznaky objevíte, nepanikařte a navštivte svého lékaře. Začne-li se rakovina léčit včas, pacientky mají vysokou šanci na vyléčení.

Jak se rakovina prsu diagnostikuje?

Každá žena by měla minimálně jednou měsíčně provádět samovyšetření obou prsů. Pečlivě si prsa prohmatat a porovnávat oba prsy naráz. Každou ženu starší 15 ti let by měl i její gynekolog jednou ročně vyšetřit pohledem a pohmatem prsů. V praxi se toto bohužel automaticky neděje, pokud si žena sama neřekne.

Drobnější zhoubné změny v prsu pak odhalí rychlé a nebolestivé vyšetření na mamografu, na které mají pacientky nad 45 let zdarma nárok jednou za dva roky. Před touto věkovou hranicí by měli být na pozoru ženy, v jejíž rodině se rakovina prsu vyskytla.

Co je mamografické vyšetření?

Jedná se o bezbolestné rentgenování obou prsů slabým paprskem. Pokud se riziko rakoviny prsu nebo její příznak prokáže, lékaři následně volí další vyšetření. Patří mezi ně magnetická rezonance prsu nebo cílená biopsie z hmatné léze.

Možností následné léčby je hned několik, odvíjí se od míry zasažení a od toho, jakou cestu doporučí ošetřující lékař. Nejčastější je:

Operace prsu

Pokud je nádor operovatelný a nebyla prokázána přítomnost vzdálených metastáz, volí lékaři většinou chirurgické odstranění. Tuto metodu se lékaři snaží provádět v co nejmenší míře. Představuje pro pacientku velmi radikální zákrok. Podle velikosti a umístění nádorů je pak zvolen vhodný typ operace.

Lumpektomie- z prsu se vyjme nádor a minimálně centimetrový okraj zdravé tkáně

Částečná mastektomie- v této fázi se odstraňuje čtvrtina nebo vetší část prsu, která obsahuje nádor

Úplná mastektomie- pacientce se odstraňuje celý prs včetně bradavky

Radiální mastektomie- odstraní se celý prs, včetně malého prsního svalu i podpažní uzliny

Chemoterapie

Ženě, která podstupuje tuto léčbu, se podávají cytostatika. Jsou to chemické preparáty, které zastavují růst a množení zhoubných buněk. Bohužel ale zasahuje i zdravé buňky a mají řadu nežádoucích účinků. Tato léčby obvykle trvá 3 až 6 měsíců ve čtyřtýdenních cyklech.

Radioterapie

Tato metoda se užívá většinou současně s operací. Není schopná sama o sobě rakovinu vyléčit. Ozáření způsobí, že nádorové buňky zahynou a ztratí schopnost bujení.

Po vyřčení této závažné diagnózy je pro každou ženu velmi těžké se s ní vyrovnat. Existují ale různá sdružení a organizace, které poskytuje zasaženým ženám poradenství, psychologickou pomoc i skupinovou terapii. Známé jsou také každoročně pořádané pochody, kde se snaží lidé po celém světě vyjádřit podporu všem nemocným ženám.

Prevence

Doporučení od odborných lékařů je mnoho. Omezte tučná jídla, hlídejte si svou váhu, omezte pití alkoholu a kouření. První těhotenství by mělo přijít do 30. roku a ženy by měla kojit alespoň 6 měsíců. Samozřejmě je-li to možné. Pravidelnost samovyšetření prsou je základ, proto dbejte o své zdraví a nenechte nic náhodě.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.