Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Klíšťová sezóna

Dlouho by se mezi námi hledal člověk, který neměl alespoň jedenkrát za život přisáté klíště. Drobného, zdánlivě neškodného tvora, který nám ale může pěkně znepříjemnit život. Zejména pokud se jedná o infikovaného jedince.

Pojďme si říci alespoň pár základních informací o tomto stvoření.

Klíště obecné je malý roztoč živící se krví zvířat a obtěžuje i životy lidí. Je vybaveno vysoce inteligentními smysly, které mu napomáhají najít vhodného hostitele a nejvhodnější místo k přisátí. Má silná kusadla, kterými prokouše pokožkou hostitele, a sosáček se zpětnými háčky. Ty mu umožňují pevné přichycení.

Můžeme na něho narazit témeř všude. Na zahradách, loukách, v lese při tolik oblíbeném houbaření, u vody i v městskéch parku. Vyhnout se mu nemusíte ani v zimních měsících, kdy se teplota pohybuje okolo 5°C. Délka jeho života může být až 4 roky a určitě nikdo z nás nechce vědět, kolik takové klíště za tu dobu vystřídalo hostitelů. Právě to vede k přenášení závažných onemocnění, které může mít i za následek trvalé poškození zdraví.

Nalezli jste si klíště a nevíte jak se s ním vypořádat?

V první řadě je nutné ho co možná nejdříve dostat ven. Zbytečně dobu přisátí neprodlužujte!

Vyndat ho můžeme například pinzetou a nebo vatovou tyčinkou. V žádném případě místo nepotíráme mastmi nebo oleji! Klíště se tím přidusí a může vyzvrátit obsah střev přímo do rány, do těla. V žádném případě ho nemačkáme ani nevytrháváme.

Opatrně ho pinzetou vyvikláme ze strany na stranu a následně ránu vydesinfikujeme. Klíště nevytáčíme, není to vrut, na který používáme šroubovák.

Dojde-li k přetržení, nepanikařte! Pokud v ráně zůstanou kusadla nebo část hlavičky, infekce nehrozí. Tělo se s takovými částmi vyrovná samo, stejně jako se zařaženou třískou. Po vytažení sledujte místo po několik dní. Místo vpichu vyvolá vždy nějakou reakci, ale pokud se objeví zarudlé skrvrny a zvětšují se, vyhledejte lékařskou pomoc.

Co udělat s právě vytaženým klíštětem?

Nejlepší a nejjednoduší způsob co můžete udělat, je dát ho do papíru a spálit.

Infekčních chorob přenášených klíštaty je celá řada, avšak pro člověka nejznámější jsou tyto dvě:

Lymeská borelióza- Infekční onemocnění postihující nervový systém, klouby a srdce. Hlavními přenašeči jsou klíštata a mohou být i ne méně vyjímeční bodavý komáři. Hlavní příznak nákazy boreliózou je zvětšující se otok v místě vpichu. Typická červená skvrna s bílým středem. Tyto příznaky se však nemusí projevit u každého pacienta.

Nákazu boreliozou provází dále: Zvýšená teplota, bolesti kloubů, zhoršené vidění nebo i ztráta citu v končetinách. Bohužel proti tomuto onemocnění neexistuje očkování. Proto se vždy důsledně kontrolujte a snažte se předejít tomu, jaké může mít důsledky dlouho přisáté klíště.

Klíšťová encefalitida- Závažné onemocnění postihující nervový systém. Tato choroba je přenášena infikovanými klíštaty, ale může být také přenášena i neupraveným kravským, kozím nebo ovčím mlékem, případně produkty od nakažených zvířat. V počátku se nákaza projevuje podobně jako běžná chřipka, která přechází do bolestí hlavy a i následného zvracení. Pacient pociťuje třes, závratě, a vysoké horečky. Nebude-li klíšťová encefalitida léčena včas, může dojít i ke ztrátě sluchu a obrně končetin. Ve vyjímečných případěch může toto onemocnění končit i smrtí.

Klíšťová encefalitida se léčí přibližně 14 dní, kdy jsou pacientovi v nemocnici podávany přípravky zaměřené na otok mozku, analgetika a léky na zmírnění zvracení.

Trvalým následkům v tomto případě lze předejít včasnou návštěvou lékaře, obzvlášt pokud člověk ví, že měl přisáté klíště a je tedy dostačně rychle provedena diagnóza. Jediná prevence proti této nemoci je prodělané očkování.

Jak se účinně chránit proti klíšťatům?

Stoprocentní ochrana neexistuje. Můžeme se ale připravit na jejich výskyt. V přírodě noste dlouhé ošacení, zbytečně nechoďte do vysoké trávy a choďte spíše po cestách. Po příchodů domů se vždy důkladně zkontrolujte a osprchujte se. Klíště se na Vás může pohybovat i několik hodin bez nutnosti přisátí.

Pro milovníky přírody je relaxace na dece v čisté přírodě u vody mnohem zajímavější než ležení na lehátku na městkém koupališti. Pro tyto případy však mějte vždy po ruce repelent a nebojte se ho použít.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.