Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Které pokrmy vám v zimě dobijí baterky?

Zdravý selský rozum velí, že v zimě se jedí těžší jídla, zatímco v létě v horku spíše něco odlehčeného. To je ale docela vágní definice, co myslíte? Pojďme se na ideální potraviny pro chladnější měsíce podívat trochu detailněji.

Které pokrmy vám v zimě dobijí baterky?

V zimním období naše tělo vydává množství energie k tomu, aby v sobě udrželo teplo. Pokud konzumujeme potraviny, které ho zevnitř spíše ochlazují, nebo dokonce oslabují jeho imunitu, házíme tím vlastnímu tělu klacky pod nohy. Čemu se tedy vyhnout a čeho si naopak na talíř naložit víc?

Citrusy nejsou rekordmanem v obsahu vitaminu C

Mandarinky a pomeranče na vánočním stole jsou tradicí a čaj s citronem je všeobecně považován za jakýsi univerzální všelék proti prochladnutí. Hlavním argumentem je přitom to, že obsahují nálož vitaminu C. To je sice pravda, ale podobnou nálož najdete i v kdekteré zelenině, třeba v listových salátech či brokolici. Když něco chutná kysele, ještě to neznamená, že jde o přeborníka na tento vitamin.

Podle tradiční čínské medicíny navíc citrusy patří mezi takzvané ochlazující potraviny, a proto jsou dle této východní tradice vhodné hlavně v létě.

Teplé a syté

V zimě se hodí zvýšit v jídelníčku podíl teplé stravy, klidně i k snídani. Výborným startem do nového dne je teplá ovesná kaše. Dodá vám dost sacharidů a celkově vás skvěle prohřeje – zvlášť když ji dochutíte skořicí.

Prostřídat ji můžete třeba s vajíčkem, které vás zasytí množstvím bílkovin. Krom toho obsahuje látku cholin, jež má příznivý vliv na metabolismus i funkci nervového systému.

Výborné pro dobití energie jsou v zimě zeleninové polévky, masové vývary a takzvané eintopfy. Z masa zkuste třeba hutnější jehněčí namísto kuřecího. Občasným hostem na vašem stole by se mohl stát také losos, který je nadupaný příznivými omega-3 mastnými kyselinami.

Jako svačinku si v zimě dopřejte čokoládu. Volte ale tu hořkou s vyšším obsahem kakaa. Čokoláda má prý mimo jiné schopnost zvednout vám náladu, která je v chladnějších měsících utlumená nedostatkem světla. Organismus v zimě také potřebuje ve větším množství schraňovat zásoby, zejména minerálů. Dopřejte mu je například v mořských řasách či vlašských a kešu ořeších.

Při nachlazení

Pokud nastydnete a cítíte, že by se z toho mohlo vyvinout pořádné nachlazení, raději než čaj s citronem zkuste indický yogi čaj. Prodává se již namíchaný nebo si ho můžete vyrobit sami. Důležité je, že spolu s černým čajem obsahuje množství zahřívajícího koření: skořici, hřebíček, fenykl, zázvor, případně i další, jako je lékořice či anýz. Při nachlazení nepijte alkohol, i když podle lidové představy ho nosili bernardýni v soudečku lidem zapadlým v lavině. Alkohol zdánlivě zahřeje, ale zároveň způsobí, že vám rozevřenými póry a cévami chlad snadněji pronikne do těla.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.