Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Mějme naše tepny zdravé!

Víte, že nemoci oběhové soustavy dlouhodobě patří mezi nejčastější příčiny úmrtí?

Mějme naše tepny zdravé!

Mezi nejčastější příčiny úmrtí nejen v naší republice dlouhodobě patří nemoci oběhové soustavy. Zdravotní pojišťovny vydávají každý rok zhruba o 1,5 % více nákladů na léčbu, než rok předchozí – výskyt onemocnění oproti optimistickým prognózám stále stoupá. Infarkt myokardu, cévní mozková příhoda, ale i cukrovka, všechny tyto rozšířené nemoci spojuje jedno – stav našeho cévního systému.

Ateroskleróza

Ateroskleróza neboli kornatění cév označuje degenerativní chronické zánětlivé onemocnění, při kterém dochází k ukládání tukových látek do stěn cév. Na stěně pak vzniká tzv. aterom (tuková usazenina kašovité konzistence), který zužuje průsvit cévy. Takto postižená místa se nazývají aterosklerotické pláty. Aterosklerotické pláty mohou být stabilní a nestabilní. Stabilní mají nízký obsah tuků a nemají sklon k prasknutí, zatímco nestabilní jsou na tuky bohaté a často praskají. Toto ,,prasknutí“ pak dává vzniknout trombóze, která se často projeví akutní cévní příhodou - mozkovou nebo infarktem myokardu.

Ateroskleróza je plíživý proces, který začíná již v mládí. Rizikových faktorů je mnoho. Některé jsou nám dané, s přibývajícím věkem roste i riziko onemocnění srdce a cév, muži bývají postiženi aterosklerózou častěji (zde hrají roli ženské pohlavní hormony, estrogeny, které však po menopauze ubývají a riziko aterosklerózy se i u žen zvyšuje) a také neovlivníme genetickou predispozici. Co však ovlivnit můžeme, je náš životní styl. O tom však na konci článku, teď se pojďme podívat na další příčiny nemocí cév.

Neléčená cukrovka

Dlouhodobá neuspokojivá kompenzace diabetu, neléčená cukrovka, způsobuje těžká postižení, která vedou k závažným komplikacím. Dlouhodobá vysoká hladina glykémie vede k rozvoji aterosklerózy. Vážnou komplikací bývá postižení velkých cév v srdci, mozku, dolních končetinách. Postižení malých cév se projevuje sníženou funkcí ledvin a poruchami zraku a nervů. Také zde je důležitý zdravý životní styl a pravidelná kontrola diabetu.

Dna - nemoc nejen králů

Dna, latinsky arthritis urika, česky také nazývána pakostnice, je nepříjemné a bolestivé onemocnění pohybového aparátu. Toto metabolické onemocnění je zapříčiněno nadměrnou tvorbou a poruchou odbourávání kyseliny močové. Krystalky kyseliny močové se usazují kolem kloubů a způsobují bolestivé záchvaty.

Také se jí říká nemoc králů. Proč? Dna často souvisí s konzumací masitých jídel a alkoholu, což dříve bylo výsadou zejména šlechty. To už ale dávno neplatí, a tak je dnou postiženo velké množství současné populace, zejména mužů středního věku. Samostatně by nám do výčtu nemocí oběhové soustavy dna nezapadala, ale toto onemocnění je často doprovázeno dalšími metabolickými poruchami, hlavně cukrovkou, a jak už víme, cukrovka vede k ateroskleróze a ateroskleróza k infarktu myokardu a cévní mozkové příhodě. Je to začarovaný kruh.

Jak pomoci zdraví našich tepen?

Je mnoho způsobů, jak se pokusit zabránit nemocem oběhové soustavy. Poctivou prevencí si můžeme zachránit život. Jedním z nejzávažnějších rizikových faktorů je kouření. Kouření cigaret zásadním způsobem ovlivňuje kvalitu a průsvit cév a vede ke změnám na cévní výstelce. Cévní výstelka je pak více náchylná k ukládání aterosklerotických hmot. Kouření se u nás podílí na 20 % kardiovaskulárních onemocnění. Nebezpečné je i kouření pasivní. Oxid uhelnatý, který se nachází v tabákovém kouři se váže na krevní barvivo hemoglobin, na který se za normálních okolností váže kyslík. Toto navázání vede ke snížené schopnosti krve transportovat kyslík a zásobení orgánů kyslíkem je tím pádem nedostatečné. Nikotin pak urychluje a podporuje vznik aterosklerózy. Často zmiňovaným rizikem je i nadměrná konzumace alkoholu, který v krvi zvyšuje hladinu cholesterolu, cukru i kyseliny močové.

Co bychom naopak měli užívat ve větším množství jsou vitaminy, které udržují naše cévní stěny pružné a pevné. Vitamin C (kyselinu askorbovou) najdeme ve velkém množství v černém rybízu, rakytníku, šípku či růžičkové kapustě. Vitamin C nejen pomáhá pružnosti stěn cév, ale také snižuje ,,špatný“ cholesterol v krvi. Další důležité vitaminy B6 a B12 jsou zastoupeny ve velké míře v oříšcích a masu. Také lutein, barvivo produkované rostlinami, je výbornou prevencí aterosklerózy. Lutein najdeme v listové zelenině, mrkvi, paprice i vejcích.

Hodný a zlý cholesterol

Často zmiňovaným slovem u nemocí oběhové soustavy je cholesterol. Cholesterol je steroidní látka, která pomáhá tělu zpracovávat tuky a je důležitý při tvorbě buněčných membrán i pro tvorbu některých hormonů. Cholesterol se dělí na „hodný“ HDL (high-density lipoprotein, vysoko denzitní lipoprotein) cholesterol a „zlý“ LDL (low-density lipoprotein, nízkodenzitní lipoprotein) cholesterol. HDL cholesterol dopravuje cholesterol z krve do jater a je považován za důležitý ukazatel rizika cévních chorob. Ideální jeho hodnota v krvi je nad 1,6 mmol/l. „Zlý“ LDL cholesterol způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu ve stěnách cév. Čím nižší je hladina HDL cholesterolu v krvi, tím vyšší riziko cévních mozkových příhod a infarktů.

Hladinu obou cholesterolů ovlivňuje strava. Žádoucí je zvýšení hladiny „hodného“ HDL cholesterolu. Vyřadit z jídelníčku bychom měli z cukrů fruktózu a sacharózu, tuky živočišného původu nahradit tuky původu rostlinného. V praxi to znamená místo másla a sádla používat kvalitní rostlinné oleje a tučné vepřové a hovězí maso nahradit tučnými rybami jako je například losos. Krom stravy pomáhá výrazné snížení obezity a pravidelné aerobní cvičení v délce alespoň 30 minut. Přemýšlejme proto o zařazení procházek nebo chůze do schodů do svého denního režimu. Výborná je i jízda na kole a koloběžce.

Nechte se vyšetřit

Máte v rodině cukrovku, dnu, nebo vaši příbuzní trpí nemocemi oběhové soustavy? Nejste si jisti, zda nemáte vysoký cholesterol?

Objednejte se na jednoduché vyšetření, které přítomnost kyseliny močové, vysoké glykémie i hladinu HDL/LDL cholesterolu v krvi odhalí snadno a rychle.

Balíček zdravé tepny vám může pomoci předejít vážným zdravotním komplikacím.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.