Aktuální studie, jakýsi předvýzkum, ukazuje, že migrény by mohly mít spojitost se střevními bakteriemi. To by mimo jiné vysvětlovalo, proč někteří lidé na tento typ bolesti hlavy trpí a jiní nikoliv. Způsobovat by ho totiž mělo pozření určitých potravin v kombinaci s odlišným mixem střevních bakterií schopných štěpit dusičnany v našem těle.
Není žádnou novinkou, že tělo funguje jako celek, takže ve střevech rozštěpené dusičnany by mohly ovlivňovat to, co se děje naší hlavě. Zatím jde jen o teorii. Pokud se prokáže její platnost, měl by si ten, kdo v sobě tyto bakterie má, dávat pozor, co konzumuje.
Problematické jsou zejména potraviny s vysokým obsahem dusičnanů. Patří k nim uzeniny, listová zelenina a některá vína. Obecně se doporučuje nekupovat příliš velké ani příliš malé plody, protože právě v nich je koncentrace dusičnanů nejvyšší. Zelenina sama o sobě obsahuje dusičnany z běžně obdělávané zemědělské půdy, vyplatí se tedy konzumovat zeleninu v biokvalitě. Nejnižší obsah dusičnanů v sobě mívá pórek, patizon, okurky, rajčata, cibule, papriky a luštěniny.
Vědci se chystají ve výzkumu pokračovat a pokud se jejich první výsledky znovu potvrdí, dalším krokem bude prevence proti migrénám, například v podobě probiotik podávaných v ústní vodě.