Jíme, abychom vstřebali živiny. Rozhodujeme se podle množství kalorií a hodnoty proteinů. Ve volné přírodě je to právě barva, která nám napovídá o množství živin – červenější potravina jich obsahuje víc a zelená zas míň. Když účastníci zmíněné studie hodnotili jídlo pouze podle zraku, jako kaloričtější a výživnější spontánně vybírali právě potraviny přírodně zbarvené do červena. Rozhodovací systém člověka je tedy v tomto směru evidentně stále ještě desetitisíce let pozadu.
Červená znamená ANO, zelená NE
Spoléhat se při výběru potravin pouze na zrak, který se naučil přirozeně nadržovat výhradně šťavnatým plodům, je samozřejmě skvělé. Pokud jste pračlověk.
Podmínky pro život se totiž od pravěku „trochu“ změnily. Naše těla nepotřebují doplňovat kvanta proteinů a přehlcovat se kaloriemi, aby přežila do dalšího sběru nebo lovu.
V dnešní době jsme fyzickému výdeji vystavení mnohem méně než naši předkové
Při výběru se tedy hodí trochu krotit naše svéhlavé podvědomí toužící po živinách a dát víc prostoru právě těm utlačovaným zeleným potravinám, protože pro nás mohou mít daleko větší přínos, než si umíme představit.
Další články na podobné téma
Myslíte, že si z menu v restauraci vybíráte jen podle své chuti? Omyl