Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Nevyhýbejte se sacharidům

Značná část diet vám poradí, že ze svého jídelníčku máte vyřadit sacharidy. Těm se v dnešní době vyhýbají nejen lidé, kteří potřebují zhubnout, ale i ti, kdo jen chtějí „být stále fit“. Podle nové studie jsou ale cukry nezbytné pro vývoj lidského mozku.

Nevyhýbejte se sacharidům

Otázku evoluce našeho mozku se věda snaží zodpovědět už dlouho. Proč a díky čemu se lidem vyvinuly tak velké a složité mozky? Svou roli údajně sehrála i strava. Jedna z přelomových studií na toto téma tvrdí, že konzumace masa k jejich evoluci přispět sice mohla, ale za masivní vývoj jsou ve skutečnosti zodpovědné sacharidy.

Výzkum, který probíhal pod vedením americké lékařky Karen Hardyové a o němž jako první informoval prestižní vědecký magazín The Quarterly Review of Biology, přinesl závěr, že za rapidním vývojem lidského mozku stojí hlavně konzumace škrobů. Energetický výdej na fungování lidského mozku činí podle zmiňovaného výzkumu cca 25 % z celkového energetického rozpočtu našeho těla. Podle Hardyové by tak vysokou poptávku po energii z krevního cukru šlo jen těžko uspokojit bez přísunu sacharidů. Díky tepelnému zpracování potravin mohli pravěcí lidé škroby snáze trávit, převádět na cukry a následně využívat pro energetické zásobení mozku. Pomáhaly jim s tím geny související s amylázou – enzymem zodpovědným za štěpení škrobu na jednodušší sacharidy. Karen Hardyová upozorňuje na vyšší zastoupení těchto genů u člověka než u jiných primátů.

Genetické výzkumy datují multiplikaci genů souvisejících s amylázou do období zhruba před milionem let. Protože rapidní zvýšení mozkové kapacity proběhlo nejspíš před 800 tisíci lety, je pravděpodobné, že celý proces souvisí právě s konzumací škrobů.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.