Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Orthorexia nervosa – když zdravá strava začne být obsesí

Dnešní společnost je doslova zahlcená informacemi o tom, jaké jídlo je zdravé a jaké naopak nikoliv. Někdy se tyto informace dokonce v čase proměňují, co bylo jednou zatracováno, je po čase zase bráno na milost. Jednou z novodobých psychických poruch je ovšem stav, kdy se lidé na informace o tom, co je a co není zdravé stravování, soustředí až moc.

Orthorexia nervosa – když zdravá strava začne být obsesí

Trávíte i několik hodin denně přemýšlením o tom, co si dáte k jídlu a zda je to dostatečně zdravé? Plánujete si pečlivě jídelníček tak, aby v něm byly výhradně ty správné potraviny, a pokud vám váš stravovací plán něco naruší, jste z toho rozladění? Vynecháváte všechna svá oblíbená jídla a nahradili jste je těmi zdravými? Máte obrovský pocit viny, pokud svůj zdravý jídelníček porušíte? Pokud jste u někoho na návštěvě, máte problém si tam dát něco k jídlu, pokud to nesplňuje vaši představu o zdravém stravování?

Pokud jste na několik výše uvedených otázek odpověděli kladně, je možné, že váš vztah ke zdravému stravování začíná být ve skutečnosti nezdravý. Porucha zvaná orthorexia nervosa může mít mnoho příčin. Na počátku sice bývá snaha starat se o své zdraví, nicméně do extrému může zdravé stravování dohnat třeba vrozená dispozice k perfekcionismu, potíže s přijetím vlastního těla, využívání jídla k budování vlastní jinak těžko definované identity a podobně.

Problém je, že takto postižení lidé pak tráví většinu svého času přemýšlením o jídle nebo plánováním svého zdravého jídelníčku. Tento problém jim následně může zabírat v životě stále více času a může narušit jejich běžné fungování ve společnosti. Někteří striktně sledují vlastní (často paradoxně už i nezdravé) stravovací postupy a všude si nosí vlastní jídlo, protože se bojí přídatných látek nebo dochucovadel, která by jim dle jejich představy mohla fatálně ublížit.

Zdravé stravování se pro takové lidi stává de facto vězením jejich mysli a oni jsou otroky. 

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.