Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Počítáte kalorie? Vezměte v potaz i další faktory

Hlídáte si pečlivě přísun kalorií? Víte, kolik je váš denní kalorický příjem a výdej a při pohledu na sladké se vám v hlavě okamžitě rozjede kalkulačka? Hlídat si kalorický příjem je samozřejmě chvályhodné. Ale není na místě se jen slepě řídit tabulkami. Vysvětlíme vám proč.

Počítáte kalorie? Vezměte v potaz i další faktory

Co ona dnes tak často skloňovaná kalorie vůbec znamená?
Jde o jednotku energie srovnatelnou se 4,2 jouly. Takové množství energie je schopné zvýšit teplotu 1 gramu vody ze 14,5 °C na 15,5 °C. To nám asi v případě jídla nic moc neřekne. Navíc u potravin se používá jednotka tisíckrát větší, tedy takzvaná kilokalorie známá pod zkratkou kcal. Udává množství energie obsažené v přijímaných potravinách. Podle základní matematiky bychom při větším příjmu jídla, a tedy i kalorií, měli tloustnout a při nižším příjmu naopak hubnout. Není to ale tak úplně pravda.

Podle britské Národní zdravotní služby (NHS) by měla průměrná žena denně přijmout 2 000 kalorií, muž 2 500 a dítě ve věku od 5 do 10 let 1 800 kalorií. Veškerá data jsou ale přibližná a je důležité podívat se na problematiku kalorií zblízka:
Kolik kalorií vaše tělo každý den spálí, závisí na obrovském množství faktorů. Na věku, výšce, váze, bazálním metabolismu (tedy na tom, jak vaše tělo spaluje v klidovém režimu), na množství svalové hmoty (čím víc svalů, tím vyšší spotřeba kalorií), na aktivitách, které pravidelně děláte, a také na tom, jak obtížná pro vás daná aktivita je, protože čím víc se potíte, tím víc kalorií spalujete. Vrcholový sportovec potřebuje průměrně třikrát víc kalorií než „běžný“ člověk.

Vliv kalorií na naši váhu je natolik individuální, že je zbytečné slepě se řídit tabulkami a stresovat se množstvím přijaté energie při každém soustu. Je sice dobré si kalorický příjem hlídat, ale klíčové je dodržovat dvě základní pravidla:

1) Snažit se jíst zdravě. Vyhýbat se tučnému a smaženému jídlu a namísto toho jíst stravu bohatou na vitaminy, minerály a proteiny.

2) Dostatečně se hýbat. Jsme-li fyzicky aktivní, můžeme si občasné stravovací prohřešky (jakkoliv kalorické) dovolit bez výčitek a počítání. Přijatou energii zkrátka musíme zase vydat.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.