Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Podzimní depka není deprese. Jak poznat, že je situace vážná?

S příchodem pošmournějšího podzimního počasí někdy kolem sebe slýcháme, že někdo má z podzimu (práce, brzkého stmívání, dosaďte si sami, co chcete) “depresi“. Někdy se používá také familiární označení depka. Je ale zhoršení nálady spojené třeba s deštivým odpolednem nebo hádkou v práci skutečně deprese? Není. Jak ale poznat, kdy se ještě jedná jen o onu špatnou náladu a kdy už o skutečnou depresi?

Podzimní depka není deprese. Jak poznat, že je situace vážná?

Potíž je v tom, že projevy deprese jsou velmi individuální a přesný výčet příznaků se tak poskytnout nedá. Důležitým kritériem je to, jak dlouho smutek či špatná nálada trvá. Pokud se jedná krátkodobou záležitost způsobenou třeba právě špatným dnem v práci nebo tím, že se s někým blízkým nepohodnete, rozhodně nejde o depresi.

Pro depresi je typická dlouhodobě zhoršená nálada, pocit bezvýchodnosti a toho, že nic nemá smysl. Věci, ze kterých mají zdraví lidé obvykle radost (dovolená, pochvala, dárek, materiální zajištění), v člověku z depresí nedokáží vzbudit žádnou pozitivní emoci. Často je stav horší ráno než večer, ale není to pravidlem. Depresivní lidé mívají potíže se spánkem – často se jim špatně usíná a nad ránem se budí. V těžších fázích deprese pak naopak mohou spát až příliš a klidně by kvůli pocitu vyčerpání mohli spát celý den.

Depresivní lidé obvykle přestávají mít chuť a sílu vykonávat jakékoliv činnosti. Do všeho se musí usilovně nutit a v těžších fázích už je pro ně téměř nadlidský úkol třeba i běžné fungování domácnosti. Navzdory rozšířeným mýtům lidem s depresí skutečně nepomůže následování rad “kup si něco hezkého na sebe“ nebo “uvědom si, jak se mají lidé v chudých částech světa a jak ty se máš dobře“.

Nejlepší pomocí pro lidi, o kterých tušíte, že by mohli trpět depresí, je nasměrovat je k odborníkovi. Je třeba si totiž uvědomit, že deprese může nemocného dovést až k sebevraždě. Rady typu “vzchop se, každý má starosti“ a nepochopení situace totiž skutečně ničemu nepomohou, ba naopak. 

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.