Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Pojďme být zdravé ženy!

Pro své zdraví toho můžete udělat hodně. Nezapomínejte na pravidelné prohlídky, mějte přehled o dostupných preventivních programech nebo nadstandardních vyšetřeních...

Pojďme být zdravé ženy!

Každá žena chce být krásná a hlavně zdravá. Pro krásu chodíme ke kadeřnici, na kosmetiku, kupujeme si nové oblečení. Co však, kromě zdravého životního stylu a vyváženého jídelníčku, můžeme udělat pro svoje zdraví?

Především bychom měly mít přehled o dostupných preventivních programech, chodit na prohlídky a v řadě neposlední investovat čas od času i do nadstandardního vyšetření svého zdraví, abychom měly jistotu, že máme zdraví, na které se můžeme spolehnout.

S jakými zdravotními problémy se ženy často potýkají?

Asi jeden z nejčastěji zmiňovaných problémů, který se týká obou pohlaví, ale ženy jsou postihovány častěji, je problém se štítnou žlázou. Nesprávnou činností (sníženou či zvýšenou) tohoto tělíska umístěného na přední straně krku trpí až 20 % žen ve věku kolem 50 let. Jednou z příčin poruch štítné žlázy je nedostatečné zásobení organismu jódem a jelikož Česká republika patřila mezi regiony s nedostatkem jódu, je u nás incidence opravdu vysoká a neustále stoupá. Onemocnění štítné žlázy, tyreopatie, výrazně ovlivňuje zdravotní stav postiženého. Je nutné věnovat pozornost možnosti prevence, diagnostiky a léčby. Prvním krokem diagnostiky je laboratorní vyšetření, při kterém se stanoví koncentrace tyreoidálního stimulačního hormonu (TSH) v krvi. Koncentrace tohoto hormonu produkovaného podvěskem mozkovým se zvyšuje, když přestává štítná žláza tvořit hormony v dostatečném množství. Pokud se nám podezření na onemocnění potvrdí, následuje většinou vyšetření ultrazvukové spolu s laboratorními vyšetřeními hladin hormonů štítné žlázy (thyroxinu a trijodthyroninu) v krvi.

Osteoporóza neboli řídnutí kostí je onemocnění skeletu, při kterém dochází k demineralizaci kostí a zhoršení struktury kostní tkáně, což způsobuje časté zlomeniny obratlů a krčku kosti stehenní. Osteoporóza postihuje ženy i muže. Zatímco muži jsou postiženi nejčastěji až ve stáří, ženy inklinují k osteoporóze už kolem 50. roku života. Děje se tak z důvodu menopauzy a snižujícího se množství ženských pohlavních hormonů, zejména estrogenů. Ženské pohlavní hormony poskytují kostem ochranu a zpomalují proces řídnutí kostí. Průkazným vyšetřením je vyšetření pomocí denzitometrického rentgenového přístroje, ale riziko lze zjistit i krevním vyšetřením se stanovením hodnoty hormonu estradiolu (ze skupiny estrogenů). Snižující se hodnota znamená riziko a je vhodné podstoupit vyšetření denzitometrické. Stanovením hodnoty estradiolu lze rozpoznat i poruchy menstruačního cyklu a riziko karcinomu vaječníků.

Myomy a ovariální cysty jsou další ryze ženské potíže. Myomy, nezhoubné nádory vzniklé z děložní svaloviny, postihují téměř 40 % žen ve věku, kdy jsou plodné. Tyto nádory nejsou život ohrožující, ale mohou nám způsobit jisté problémy jako jsou bolest podbřišku, krvácení mimo cyklus či bolestivost při pohlavním styku. Mohou být i důvodem nemožnosti početí. Myom je většinou objeven během gynekologické prohlídky a potvrzen ultrazvukem. Laboratorně nelze s jistotou stanovit, ale může na něj odkazovat snížení parametrů krevního obrazu (hemoglobin, hematokrit), ROMA index a také hladina hormonu HCG.

Podobnými symptomy jako myomy se prozrazují i cysty na vaječnících. Jedná se o nahromadění tekutiny, která je ohraničena tenkou stěnou. Některé cysty samy zmizí, ale některé větší mohou prasknout a způsobit zánět v podbřišku. Také zde je základní diagnostikou gynekologická prohlídka doplněna ultrazvukem, ale opět i hladina hormonu HCG a ROMA index může být vodítkem k objevení cysty.

(ROMA index je index udávající procentuální pravděpodobnost přítomnosti nálezu karcinomu ovaria. Zahrnuje koncentraci tumorového markeru CA 125 a hormonu HE4.)

Civilizační nemoci a jejich diagnostika

Cukrovka, hypertenze, obezita, infarkt myokardu, cévní mozková příhoda, rakovina. Skupina nemocí, která má ve vyspělých zemích největší mortalitu. Jsou důsledkem moderního způsobu života. Mezi jejich příčiny se řadí nevhodná strava, alkohol, kouření cigaret, stres a nedostatek pohybu.

Diabetes mellitus II, česky cukrovka, je onemocnění, při kterém tělo není schopno efektivně využívat hormon inzulín. Inzulín mimo jiné pomáhá přeměňovat námi přijaté potraviny v energii, vychytává z potravin cukr. Největší komplikací neléčeného diabetu je rozvoj aterosklerózy a selhávání důležitých orgánů: srdce, ledvin, cév a očí. Jak zjistíme, zda máme krevní cukr v pořádku? Jednoduchým stanovením hodnoty glykémie z krve. Normální hodnoty glukózy v krvi u dospělého člověka jsou 3,33 - 5,59 mmol/l. Odběr se musí provádět na lačno, jinak hrozí výrazné zkreslení výsledků.

Vysoký cholesterol je další v pořadí civilizačních chorob a příčina řady smrtelných onemocnění jako je infarkt myokardu a cévní mozková příhoda. Zvýšené množství „špatného“ cholesterolu (LDL cholesterol) v krvi vede k jeho ukládání na stěnách cév a ke vzniku aterosklerózy. Stěny cév se zužují a buďto dochází k nedostatečnému okysličení cév, nebo se tuková sraženina může uvolnit a způsobit cévní mozkovou příhodu. I zde je na vině především způsob stravování a života. Zjištěním hladiny LDL cholesterolu v krvi a udržováním jeho hodnoty na co nejnižších hodnotách můžeme včas zachránit naše zdraví. LDL cholesterol společně s dalším ukazatelem tuků v těle, triacylglyceroly, můžeme také zjistit pomocí krevního odběru.

A co játra, máme je v pořádku?

Jaterní testy jsou laboratorním vyšetřením, které nás informuje o stavu našich jater. Opět se jedná o odběr krve a následné stanovení koncentrace enzymů. Stanovení ALT (alaninaminotransferázy) je citlivým testem pro zjištění poškození jater, ale také žlučových cest. Zvýšení ukazuje na choroby jako jsou chronická hepatitida, jaterní cirhóza, karcinom jater či blokáda žlučových cest.

Dalším testem ke zjištění stavu našich jater je v našem balíčku stanovení hodnoty GGT (gama-glutamyltransferázy). Stanovení hodnoty GGT je velice citlivým ukazatelem především jaterního onemocnění a onemocnění žlučových cest. Čím je GGT v krvi více, tím je pravděpodobnost poškození vyšší. Hladina GGT poukazuje obecně na to, že se s játry něco děje, z výsledků však nelze posoudit, co je příčinou.

Co se dá vyčíst z krevního obrazu

Krev. Ženy jí mívají v těle méně než muži. Obecně lze říci, že máme asi 60 ml krve na kilogram hmotnosti. Její hlavní funkcí je transport kyslíku a okysličování orgánů. Krev kromě kyslíku dopravuje a distribuuje živiny a hormony po celém těle. Základními stavebními jednotkami jsou červené krvinky (erytrocyty), bílé krvinky (leukocyty) a krevní destičky (trombocyty).

Krevní obraz je laboratorní vyšetření, které nám stanoví počet krvinek a dalších parametrů v krvi, a tím se můžeme dozvědět mnohé o našem zdraví.

Mezi základní vyšetření krevního obrazu patří stanovení hematokritu. Jedná se o poměr mezi objemem červených krvinek a plné krve. Výsledkem je procentuální výsledek červených krvinek v krvi. Nefyziologicky nízké hodnoty hematokritu odkazují na anémii (chudokrevnost), hematokrit stoupá při dehydrataci. S červenými krvinkami souvisí i hladina červeného krevního barviva, hemoglobinu, jehož hlavní funkcí je transport kyslíku z plic do tkání a odstraňování oxidu uhličitého opačným směrem. Také jeho stanovení odkazuje na anémii. Anémie bývá zaviněna nedostatkem železa, vitaminu B12, kyseliny listové, v důsledku chemického či radiačního poškození a také při zánětlivých, infekčních a nádorových onemocněních. Při vyšetření červených krvinek se dále zjišťuje objem červené krvinky (její velikost), střední koncentrace hemoglobinu v erytrocyty (MCHC) a průměrné množství erytrocytu (MCH).

Bílé krvinky, leukocyty, vypovídají o naší imunitě. Zvýšená hodnota poukazuje na infekční onemocnění bakteriálního původu, leukémii, maligní onemocnění. Snížená hodnota pak na infekce virové či užívání léků (antibiotik, analgetik, psychofarmak).

Z krevního obrazu vyčteme i zastoupení krevních destiček. Stanovení jejich počtu může pomoci vysvětlit krvácivé choroby a odhalit onemocnění kostní dřeně.

Včasná prevence je důležitá, ale podceňovaná

Prevence by neměla být tabu, měla by být samozřejmostí dnešní doby. I ve stáří chceme být stále atraktivní a hlavně aktivní. Moderní žena by měla být sebevědomá, chodit na pravidelné prohlídky a sama se zajímat o stav svého těla. Zajímají vás v článku uvedené nemoci, které se dají zjistit laboratorním vyšetřením? Bojíte se o svou ženu?

Všechna zmíněná vyšetření zahrnuje balíček „Jsem zdravá žena“. Objednejte se na odběr ještě dnes.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.