Voda je nezbytná jak pro samotné orgány, tak pro zažívání. V našem těle napomáhá krevnímu oběhu, zlepšuje metabolismus, reguluje tělesnou teplotu a odvádí odpadní látky. Nikoho asi nepřekvapí neustále opakovaná informace, že bychom měli vypít minimálně 2 litry vody denně. (A někteří odborníci doporučují ještě víc.)
Jenže v zimě voda nechutná tak dobře jako v létě, kdy se potíme a úbytek tekutin nelze přehlédnout. Studie kineziologického oboru na University of New Hampshire ukázala, že v zimě reaguje lidské tělo na dehydrataci až o 40 % pomaleji.
Naše cévy se totiž s příchodem nižší teploty stáhnou, aby krev neproudila až do konečků prstů. Díky tomu, že tělo ochudí krajní části končetin o krev (všichni, kdo v zimě trpí zmrzlými prsty jistě vědí, o čem mluvím), dokáže si udržet teplo ve svém středu. Prsty zkrátka musí stranou. Protože se naše tělo chrání udržováním krve blízko důležitým orgánům a končetiny zanedbává, myslí si, že je dobře zavodněné. Jinými slovy necítíme žízeň, a tak naše tělo s vodou nešetří.
Nekonečné doplňování (nealkoholických) tekutin se může zdát jako neskutečný úkol, ale nebojte, nejlepší si pro vás nechávám na konec. Ty 2 litry vody do sebe nalít nemusíte. Stačí si v zimě vybírat zeleninu a ovoce, jejichž hmotnost je z více než 90 % tvořena vodou. A to už je v denním objemu přijatých tekutin znát.
Potraviny tvořené z více než 90 % vodou
Okurka - 96,7 %
Ledový salát - 95,6 %
Celer - 95,4 %
Ředkvičky - 95,3 %
Rajčata - 94,5 %
Zelená paprika 93,9 %
Květák - 92,1 %
Vodní meloun - 91,5 %
Špenát - 91,4 %
Jahody - 91,0 %
Brokolice - 90,7 %
Grapefruit - 90,5 %
Tak dobrou chuť! (Nebo snad na zdraví?)