Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Potraviny tvořené z více než 90 % vodou aneb i jídlem proti dehydrataci (nejen v zimě)

V létě se víc potíme, což nás přirozeně nutí víc pít. Spousta lidí si však neuvědomuje, že i v zimě je možné podlehnout dehydrataci. Nesmíme totiž zapomínat, že naše tělo tvoří přibližně ze 65 % voda.

Potraviny tvořené z více než 90 % vodou aneb i jídlem proti dehydrataci (nejen v zimě)

Voda je nezbytná jak pro samotné orgány, tak pro zažívání. V našem těle napomáhá krevnímu oběhu, zlepšuje metabolismus, reguluje tělesnou teplotu a odvádí odpadní látky. Nikoho asi nepřekvapí neustále opakovaná informace, že bychom měli vypít minimálně 2 litry vody denně. (A někteří odborníci doporučují ještě víc.)

Jenže v zimě voda nechutná tak dobře jako v létě, kdy se potíme a úbytek tekutin nelze přehlédnout. Studie kineziologického oboru na University of New Hampshire ukázala, že v zimě reaguje lidské tělo na dehydrataci až o 40 % pomaleji.

Naše cévy se totiž s příchodem nižší teploty stáhnou, aby krev neproudila až do konečků prstů. Díky tomu, že tělo ochudí krajní části končetin o krev (všichni, kdo v zimě trpí zmrzlými prsty jistě vědí, o čem mluvím), dokáže si udržet teplo ve svém středu. Prsty zkrátka musí stranou. Protože se naše tělo chrání udržováním krve blízko důležitým orgánům a končetiny zanedbává, myslí si, že je dobře zavodněné. Jinými slovy necítíme žízeň, a tak naše tělo s vodou nešetří.

Nekonečné doplňování (nealkoholických) tekutin se může zdát jako neskutečný úkol, ale nebojte, nejlepší si pro vás nechávám na konec. Ty 2 litry vody do sebe nalít nemusíte. Stačí si v zimě vybírat zeleninu a ovoce, jejichž hmotnost je z více než 90 % tvořena vodou. A to už je v denním objemu přijatých tekutin znát.

Potraviny tvořené z více než 90 % vodou

Okurka - 96,7 %

Ledový salát - 95,6 %

Celer - 95,4 %

Ředkvičky - 95,3 %

Rajčata - 94,5 %

Zelená paprika 93,9 %

Květák - 92,1 %

Vodní meloun - 91,5 %

Špenát - 91,4 %

Jahody - 91,0 %

Brokolice - 90,7 %

Grapefruit - 90,5 %

Tak dobrou chuť! (Nebo snad na zdraví?)

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.