Doba opalování, koupání a samozřejmě doba nadměrného vystavování se nebezpečnému UV záření. Touha mnohých z nás po bronzové pokožce často převyšuje nad péčí, kterou si vyžaduje náš největší orgán, naše kůže.
Rad, jak se správně starat o naši pokožku a jak se opalovat již bylo řečeno spousty. Od správného opalování až po užití vhodných opalovacích kosmetických krémů s patřičným UV faktorem.
Ptáte se tedy, jakým způsobem můžeme ještě pomoci a ochránit naši pleť?
Jedna z mnoha přírodních látek, která napomáhá dobře vyživené pokožce, její pružnosti a její výživě hlavně zevnitř je betakaroten.
Nejznámější vitamín z rodu karotenoidů, je antioxidant s provitamínem A obsažený zejména v mrkvi. Dále ho pak můžeme nalézt v batátech, špenátu, melounu, ale i meruňkách aj.
Díky pravidelnému příjmu těchto potravin v naší stravě dopřejeme kůži hydrataci a potřebnou sílu pro její obnovu a regeneraci. Vitamín A je nezbytný pro obnovu epitelových tkání, podporuje a prodlužuje zhnědnutí pokožky a zmírňuje reakce pokožky na sluneční záření. Tento významný karotenoid napomáhá předcházet např. úpalu, i vzniku pigmentových skvrn a jiných onemocnění.
Betakaroten má nejen příznivý vliv na zdravou funkci kůže, ale i na naši imunitu. Pomáhá předcházet například rakovině slinivky, nebo kardiovaskulárním onemocněním.
Jak často jíst mrkev, abychom z ní vytěžili maximum?
Základem je konzumace vyvážené stravy, obsahující dostatek ovoce a zeleniny. Karotenoidy jsou pak vstřebávány v zcela přirozené formě. Je vědecky dokázáno, že i pouhá jedna mrkev denně pomůže našemu organismu. Mrkev se doporučuje konzumovat syrová i dušená, kdy neztrácí výživné látky potřebné pro naše tělo.
Děsí Vás představa chroupání syrové mrkve? Nevadí. Připravte si mrkvový drink z čerstvé šťávy nebo smoothie. Již dlouhá léta není tato zelenina určena pouze jako krmivo pro zajíce.
Nezapomeňme, že i obyčejnou mrkví se dá předávkovat. Zdravému člověku však hrozí pouze oranžové zbarvení kůže, kterého je mrkev nositelem.
Pravidlo, kterého se vždy musíme držet je: Všeho s mírou.