Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Připravujeme se na půlmaraton: Jak nabrat sílu do nohou

Pokud chcete úspěšně absolvovat půlmaraton, nohy vás musí do cíle donést. To je sice naprosto banální pravidlo, ale nejeden z našich čtenářů určitě potvrdí, že se na něj často zapomíná a následky pak nebývají moc příjemné. Dnes si v našem seriálu povíme něco o silové přípravě.

Připravujeme se na půlmaraton: Jak nabrat sílu do nohou

V minulém díle jsme si říkali, že do Vánoc se musíme dostat hlavně do kondice, abychom od ledna mohli rozjet plný půlmaratonský trénink. Pro běh je důležité mít posílené celé tělo, ale nohy jsou samozřejmě zásadní a jen běžné klusání vám stačit nebude. S našimi tipy si ozvláštníte podzimní výběhy i bez posilovny :) 

Jako ve škole

Dřepy, výpady, žabáky, výskoky, angličáky… Když zapátráte v paměti po hodinách tělocviku, jistě najdete celou řadu dalších cviků, při nichž nohy dostanou zabrat. Nabírání síly nemusí připomínat úplné galeje. Můžete se jít jednoduše proběhnout a třeba jednou za 5 až 10 minut klusu rovnou navázat sérií cviků: nejdřív si udělejte 10 dřepů, pak 10 výskoků a v další sérii třeba 10 výpadů.

Cviky obměňujte a hlavně mezi nimi neustále klusejte, aby vám svaly nezatuhly. Druhý den ráno jistě poznáte, jestli jste zabrali opravdu pořádně. Na začátku si vložte do běhu třeba jen tři série a postupně přidávejte aspoň na šest.

Neoblíbené kopce

Na výběhy kopců se většina běžců samozřejmě netěší. Uvidíte ale, že pravidelné mučení na stráních posune vaši běžeckou formu o pěkný kus dál. Ideální je najít si dostatečně dlouhý kopec, na kterém se budete moct pořádně vyblbnout. Trénink si můžete zpestřit podle libosti: buď desetkrát svižně vyběhněte určitou vzdálenost, nebo se na délku úseku vykašlete a orientujte se podle času (svižně běžte třeba 40 vteřin).

Můžete operovat s různými pyramidami – začněte na kratších, postupně prodlužovaných úsecích a poté naopak. Mezi jednotlivými ostřejšími výběhy se projděte nebo vyklusejte, opět je velmi důležité nezatuhnout. Procedura vás bude bolet, o to důležitější je nepřetáhnout se: vždy volte délku a počet úseků (i jejich tempo) podle svých schopností.

Po schodech jako Rocky

Atlety vybíhající schody na stadionu jsme viděli snad v každém filmu ze sportovního prostředí. Tato metoda je totiž nejen filmařsky atraktivní, ale hlavně velmi účinná. Nemusíte hledat zrovna stadion s dostatečně vysokými tribunami, stačí se ve městě poohlédnout po delších schodech, na kterých není velký provoz.

Vybíhejte je v co největší intenzitě, potom je zkuste zdolat po dvou, vyskákejte je po jedné, pak po druhé noze a nakonec snožmo, pokaždé budete posilovat různé svalové skupiny. V ideálním případě si najděte schody, za kterými bude aspoň padesátimetrová rovinka. Po každém jejich výběhu okamžitě přejděte do svižného běhu – skoro sprintu. Pořádně se zadýcháte, ale naučíte nohy využít sílu k větší rychlosti.

 

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.