Špatná strava
Jídelníček s vysokým obsahem polotovarů a tepelně zpracovaných surovin či strava plná potravin s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin nás může energicky pořádně vysát namísto toho, aby nás povzbudil.
Pokud se cítíte unavení, vyzkoušejte zařadit do jídelníčku potraviny s vyšším obsahem kvalitních bílkovin, jako jsou například ryby, ořechy, semena, zrna a vejce. Nezapomínejte také na přísun syrového ovoce a zeleniny.
V případě zvýšené únavy zkuste omezit přísun potravin s vysokým obsahem sacharidů. Sice vás rychle energicky povzbudí, ale jejich účinek bývá krátkodobý a navíc si v dlouhodobém hledisku můžete zadělat na inzulinovou rezistenci a následně na diabetes 2. typu.
Chybí vám některé minerály či vitaminy
Co přesně vám může v těle chybět, vám prozradí až přesný laboratorní rozbor krve. Často se ale za zvýšenou únavou skrývá nedostatek hořčíku, málo vitaminu D, nedostatek omega–3 nenasycených mastných kyselin nebo malý přísun vitaminů skupiny B.
Co pomůže? Zkuste jíst víc ryb, zařaďte do svého rozvrhu každý den aspoň jednu fyzickou aktivitu venku na slunci (i kdyby to měla být jen procházka), jezte víc čerstvého ovoce, nepražených ořechů, pijte dostatek obyčejné vody a případně se poraďte se svým ošetřujícím lékařem, zda vám nechybí některý z klíčových vitaminů či minerálů a jak nejlépe to napravit.