Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Proč se vyplatí počkat si po ránu na první šálek kávy?

Také už jste někdy u dna šálku své oblíbené ranní kávy se zklamáním zjistili, že to tentokrát „nějak nefunguje“? Vysvětlíme vám proč.

Proč se vyplatí počkat si po ránu na první šálek kávy?

Pro velkou část populace se ranní šálek kávy stal každodenním životadárným rituálem. Myslím ale, že vyjádřím pravdu o spoustě z nás, když napíšu, že se z tohoto rituálu postupem času stala spíš zaběhlá rutina, která tak trochu ztratila svůj hlavní benefit – příval pozitivní energie. A neurolog Steven Miller zjistil proč.

Vezměme to ale pěkně od začátku. Všichni lidé jsou, ať už chtějí, nebo ne, vedeni svým vnitřním biologickým 24hodinovým cyklem známým jako cirkadiánní rytmus. Nejde o nic závratného, zjednodušeně lze říct, že díky tomu ve dne bdíme a v noci spíme.

Tento rytmus v těle samozřejmě způsobuje velkou řadu procesů. V souvislosti se zmíněnou ranní kávou pro nás ale bude důležitý jen jeden – proces uvolňování hormonu nazývaného kortizol. Kortizol má totiž na starosti právě to, jak moc se cítíme být vzhůru. Čím vyšší hladinu kortizolu v těle máme, tím víc jsme pozornější a akčnější.

Ano, tušíte správně

Hladina kortizolu je nejvyšší v ranních hodinách a v průměru klesá mezi 9. a 11. hodinou ranní. Jak zjistil ve své studii neurolog Steven Miller, právě tehdy je nejlepší dopřát si svůj milovaný šálek kávy, protože kofein v našem těle svým působením nahradí kortizol a udrží nás tak déle aktivní.

Lidé, kteří kávu pravidelně pijí v hodinách zvýšené hladiny kortizolu, si velmi rychle vypěstují odolnost vůči kofeinu a může se jim tak zdát, že na ně káva přestala mít pozitivní vliv. Sice kortizol znovu stoupá také okolo poledne a mezi 17.30 a 18.30 večer, ale jestli se v noci chcete vyspat, odpolední, natož pak večerní kávu raději vynechte…

Na závěr je důležité dodat, že časy odkazující na studii jsou průměrné a hodí se pro člověka, který vstává v osm ráno. Pokud tedy běžně vstáváte v pět, hladina kortizolu ve vašem těle se přes den bude pohybovat v trochu jiných hodnotách než u těch, kdo vstávají až v deset. Stále však platí, že nejlepší je si na svůj ranní šálek po probuzení alespoň chvíli počkat.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.