Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Proč zařadit do jídelníčku lokální potraviny?

Není divu, že obliba lokálních potravin je v poslední době na vzestupu. Zaprvé představují menší ekologickou zátěž – místní zelenina jednoduše necestuje na náš talíř přes půl planety. Zadruhé mnohým z nás chutnají lépe a nejspíš jsou i zdravější.

Proč zařadit do jídelníčku lokální potraviny?

Lokální ovoce a zeleninu obvykle sklízíme, až když uzrají, zatímco u plodin, které ke spotřebitelům cestují z velké dálky, se počítá s tím, že dozrají až během svého putování. Celá řada prospěšných látek však v zelenině a ovoci vzniká právě během procesu zrání. Místní plodiny vypěstované přirozeným způsobem jsou tedy o něco přínosnější pro naše zdraví. Další, čeho si na místním ovoci a zelenině nejeden z nás všiml, je jejich lahodná chuť, kterou zcestovalé jídlo produkované ve velkém zkrátka netrumfne.

I obyvatelé měst dnes znovu objevují kouzlo pěstování na vlastní zahrádce. Takzvané městské zahradničení (občas se i v češtině používá anglický termín urban gardening) lze provozovat i na balkonech, střechách nebo dokonce přímo v bytě. Kromě toho, že si člověk sám šetrně vypěstuje zeleninu či ovoce, má čas strávený u záhonů příznivý vliv na jeho psychiku – pro někoho je to zkrátka relax.

V neposlední řadě je v kontextu spotřeby lokálních potravin důležitý také ekonomický rozměr celé věci. Když spotřebitelé upřednostní regionální potraviny, podpoří zaměstnanost v daném místě. Prosperující lokální zemědělci, zpracovatelé a prodejci potravin pak mohou přispět k ekonomickému rozvoji venkovských oblastí. 

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.