Lokální ovoce a zeleninu obvykle sklízíme, až když uzrají, zatímco u plodin, které ke spotřebitelům cestují z velké dálky, se počítá s tím, že dozrají až během svého putování. Celá řada prospěšných látek však v zelenině a ovoci vzniká právě během procesu zrání. Místní plodiny vypěstované přirozeným způsobem jsou tedy o něco přínosnější pro naše zdraví. Další, čeho si na místním ovoci a zelenině nejeden z nás všiml, je jejich lahodná chuť, kterou zcestovalé jídlo produkované ve velkém zkrátka netrumfne.
I obyvatelé měst dnes znovu objevují kouzlo pěstování na vlastní zahrádce. Takzvané městské zahradničení (občas se i v češtině používá anglický termín urban gardening) lze provozovat i na balkonech, střechách nebo dokonce přímo v bytě. Kromě toho, že si člověk sám šetrně vypěstuje zeleninu či ovoce, má čas strávený u záhonů příznivý vliv na jeho psychiku – pro někoho je to zkrátka relax.
V neposlední řadě je v kontextu spotřeby lokálních potravin důležitý také ekonomický rozměr celé věci. Když spotřebitelé upřednostní regionální potraviny, podpoří zaměstnanost v daném místě. Prosperující lokální zemědělci, zpracovatelé a prodejci potravin pak mohou přispět k ekonomickému rozvoji venkovských oblastí.