Pokud je někdo celiak či trpí alergií na lepek, pak musí bezlepkovou dietu dodržovat, i kdyby nechtěl. Spousta lidí se ale dnes snaží lepku vyhýbat i přes to, že ani jedním výše uvedeným zdravotním problémem netrpí. Zastánci bezlepkové diety tvrdí, že se jím díky vynechání lepku vyčistí střeva a mimo jiné budou mít víc energie.
A jak to tedy je s tím “zanášením“ střev lepkem? Lepek je složitý bílkovinný komplex, který je sice v trávicím traktu hůř štěpitelný, nicméně většině lidí jeho rozložení potíže nedělá. Komplex se postupně naštěpí a vstřebá. Dle gastroentereologů tedy lepek zdravým lidem skutečně střevo nijak “zalepit“ nemůže.
A čím to, že se tedy někteří lidé, kteří se rozhodnou vyřadit z jídelníčku lepek, cítí lépe? Zřejmě je to tím, že ze stravy vyřadí kromě pečiva, sušenek a těstovin, také uzeniny, polotovary a konzervy, které velmi často lepek obsahují. Logicky pak musí začít jíst víc ovoce a zeleniny a musí při přípravě jídla vycházet z primárních surovin, které bývají nutričně o dost hodnotnější než polotovary.
Pokud se tedy chcete cítit nabití energií a chcete prospět svému zdraví, spíš než na vyřažení lepku, byste se v jídelníčku měli soustředit na dostatek čerstvého ovoce, zeleniny a také kvalitních bílkovin. A spíš než lepku byste se měli vyhýbat polotovarům a potravinám s mnoha přídatnými potravinářskými látkami.
Začít se zdravě stravovat totiž rozhodně neznamená jenom to, že klasické pečivo nahradíte vakuovaným bezlepkovým chlebem.