Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Prospívá bezlepková dieta skutečně našemu zdraví, nebo je to jen módní výstřelek?

​Určitě máte ve svém okolí někoho, kdo zkoušel nebo možná zrovna dodržuje bezlepkovou dietu. Možná jste s touhle myšlenkou někdy koketovali i vy sami. A možná se zrovna nyní lepku snažíte ve své stravě vyhýbat. Co si všichni odpůrci lepku od této diety slibují? A co na ní říkají odborníci?

Prospívá bezlepková dieta skutečně našemu zdraví, nebo je to jen módní výstřelek?

Pokud je někdo celiak či trpí alergií na lepek, pak musí bezlepkovou dietu dodržovat, i kdyby nechtěl. Spousta lidí se ale dnes snaží lepku vyhýbat i přes to, že ani jedním výše uvedeným zdravotním problémem netrpí. Zastánci bezlepkové diety tvrdí, že se jím díky vynechání lepku vyčistí střeva a mimo jiné budou mít víc energie.

A jak to tedy je s tím “zanášením“ střev lepkem? Lepek je složitý bílkovinný komplex, který je sice v trávicím traktu hůř štěpitelný, nicméně většině lidí jeho rozložení potíže nedělá. Komplex se postupně naštěpí a vstřebá. Dle gastroentereologů tedy lepek zdravým lidem skutečně střevo nijak “zalepit“ nemůže.

A čím to, že se tedy někteří lidé, kteří se rozhodnou vyřadit z jídelníčku lepek, cítí lépe? Zřejmě je to tím, že ze stravy vyřadí kromě pečiva, sušenek a těstovin, také uzeniny, polotovary a konzervy, které velmi často lepek obsahují. Logicky pak musí začít jíst víc ovoce a zeleniny a musí při přípravě jídla vycházet z primárních surovin, které bývají nutričně o dost hodnotnější než polotovary.

Pokud se tedy chcete cítit nabití energií a chcete prospět svému zdraví, spíš než na vyřažení lepku, byste se v jídelníčku měli soustředit na dostatek čerstvého ovoce, zeleniny a také kvalitních bílkovin. A spíš než lepku byste se měli vyhýbat polotovarům a potravinám s mnoha přídatnými potravinářskými látkami.

Začít se zdravě stravovat totiž rozhodně neznamená jenom to, že klasické pečivo nahradíte vakuovaným bezlepkovým chlebem.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.