Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Recept na dlouhověkost? Přátelé

Vzpomeňte si na poslední chvíle strávené s vašimi přáteli a povězte sami: Nebylo vám s nimi tehdy skvěle? Evidentně nejde o náhodu. Ukázalo se totiž, že míra sociálního začlenění má přímou spojitost s dobrým zdravím.

Recept na dlouhověkost? Přátelé

Tým odborníků z oboru péče o zdraví seniorů z Flindersovy Univerzity v Austrálii sledoval 1 477 lidí starších 70 let po dobu jednoho desetiletí. Z výsledků jejich studie vyšlo jasně najevo, že senioři, kteří měli hodně přátel, přežili seniory s menší přátelskou základnou o více než 20 % věku.

Překvapivé je, že blízké vztahy s rodinou a příbuznými na rozdíl od vztahů s kamarády a přáteli ve zmíněné australské studii moc velký efekt na dlouhověkost neměly.

Do karet výsledkům australského výzkumu hrají i studie, které se na problematiku podívaly z trochu jiného úhlu pohledu. Odborníci v Americe sledovali 12 let 8 300 lidí starších 65 let a jejich bádání potvrdilo souvislost mezi samotou a psychickým oslabením. Ve svých výsledcích uvádějí, že dlouhodobá samota postupně degraduje tělo i mysl.

Silná sociální základna totiž pomáhá lidem vypořádat se se stresem. V okruhu přátel se navíc lidé obvykle cítí víc sami sebou, s čímž souvisí i zvýšená míra zdravého sebevědomí.

Mohli bychom tu jmenovat ještě spoustu dalších výzkumů, z nichž některé například ukázaly, že lidé s vysokým sociálním začleněním mají méně kardiovaskulárních a imunitních problémů.

A co z toho plyne? Pokud máte stres v práci nebo řešíte rodinné problémy, rozhodně se neuzavírejte do sebe, ale naopak se snažte se svými přáteli komunikovat a setkávat co nejvíc.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.