Vitamin D a vápník
Vápník je důležitý pro naše kosti, jenomže aby ho tělo mohlo správně absorbovat, potřebuje právě vitamin D. Oficiální výživové doporučení zní následovně: dospělí by měli dostat 1 000 miligramů vápníku a 400 mezinárodních jednotek vitaminu D denně (MJ je měrná jednotka pro množství účinné látky, založená nikoli na hmotnosti, nýbrž na naměřeném biologickém působení nebo účinku). Pro představu 1 sklenice mléka obsahuje 300 mg vápníku a 100 MJ vitaminu D.
Sodík a draslík
Sodík je sice jednou ze základních živin, ale většina z nás ho ve formě kuchyňské soli každý den spotřebuje mnohonásobně víc, než je nutné. Nadbytek sodíku narušuje přirozenou schopnost cév roztahovat a smršťovat se podle potřeby. Když nám cévy nepruží, v našem těle se zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, mozkové mrtvice nebo infarktu. A proto potřebujeme draslík – dokáže povzbuzovat ledviny k vylučování sodíku pryč z těla. Mnoho studií prokázalo, že pokud přijímáme dostatečné množství draslíku, náš krevní tlak klesá.
Dospělí lidé by měli zkonzumovat 4 700 mg draslíku a 1 200 mg až 1 500 mg sodíku denně. Draslík obsahuje zejména ovoce a zelenina.
Vitamin B12 a kyselina listová
Vitamin B12 pomáhá tělu vstřebávat vitamin B9 neboli kyselinu listovou. Společně patří k nejvýživnějším vitaminovým párům. Oba dva dokážou pomocí buněčné replikace nahradit ty buňky, které v našem těle zemřou. A to je zásadní nejen v období růstu, ale po celý život člověka. Kyselina listová je také zásadní při prenatálním vývoji, proto se těhotným ženám doporučuje její zvýšená konzumace.
Mezi přirozené zdroje vitaminu B12 patří maso, vejce a mléko. Mezi přírodní zdroje kyseliny listové pak „překvapivě“ listová zelenina, fazole a ostatní luštěniny. Ideální dávkování obou vitaminů zní následovně: 2,4 mikrogramů B12 a 400 mikrogramů B9 denně. Toho lze snadno dosáhnout vyváženou a pestrou stravou.