Když se dá člověku velká porce, sní podle studie z univerzity v Illinois až o 45 % víc jídla, než kdyby dostával najíst postupně. To znamená jak dobré, tak špatné zprávy. Špatné proto, že studie dokazuje, že lidé konzumují jídlo skoro bezhlavě. Dobrou zprávou ovšem budiž fakt, že své mozky můžeme zkusit začít používat dřív, než začneme jíst, a vytěžíme z toho. Stačila by i taková maličkost, jako začít si nandávat jídlo na menší talířek. Už to vám pomůže jíst méně. A nejspíš si toho ani nevšimnete.
Japonská dieta obsahuje ale ještě pět nezanedbatelných položek, které na vás obezitu nepřivolají:
Rýže
Hromadu rýže. Konkrétně asi 6x víc rýže, než průměrně jíte. Japonci si ji dávají ke všemu. I ke snídani. Jako nízkotučný zdroj karbohydrátů vás totiž dokáže nasytit i svým relativně nízkým počtem kalorií.
Zelenina
Japonsko je zeleninovým královstvím. Ke jídlu Japonci připravují třeba až pět druhů zeleniny a nikdy se jí nepřejí. Ať už ji mírně povaří ve vývaru, nebo lehce osmaží na kapce oleje, vždy si dají pozor, aby neztratila potřebné živiny.
Ryby
Pěkně mastné jako losos, tuňák, makrela nebo sardinky – jsou ideálním zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin. Ty jsou známé svým pozitivním vlivem na cévní systém. Na rozdíl od zbytku světa, ve kterém obvykle ryby tvoří ryby jen 2 % jídelníčku, jedí Japonci rybu až 5x častěji. Což mimo jiné znamená, že konzumují méně červeného masa, které ho jiné národy jedí až příliš.
Sója
Sója a výrobky z ní jsou zdrojem proteinů a obsahují méně nasycených tuků.
Ovoce
Ovoce jako sladká tečka na konec. Japonský dezert často sestává pouze z čerstvého ovoce. Pokud si Japonci dopřejí některý ze „západních“ dezertů, pak často mnohem menší porci, než jakou býváme zvyklí.
A ještě tip na závěr hodování: zkuste občas vyměnit kávu za zdravý japonský zelený čaj.
Další články na podobné téma:
Potraviny tvořené z více než 90 % vodou aneb i jídlem proti dehydrataci (nejen v zimě)