Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Síla porce aneb Proč se inspirovat stolováním Japonců

V Japonsku se jídlo obvykle podává na malých talířcích a v mističkách namísto jednoho obřího talíře. Jejich večeře je ve znamení ochutnávání. A studie napovídají, že to dělají správně. Ukázalo se totiž, že když dostaneme na talíř hodně jídla, máme sklony celé ho sníst. Právě servírování malých porcí by mohlo být tím nejlepším receptem ke zdravému životnímu stylu nebo redukci váhy.

Síla porce aneb Proč se inspirovat stolováním Japonců

Když se dá člověku velká porce, sní podle studie z univerzity v Illinois až o 45 % víc jídla, než kdyby dostával najíst postupně. To znamená jak dobré, tak špatné zprávy. Špatné proto, že studie dokazuje, že lidé konzumují jídlo skoro bezhlavě. Dobrou zprávou ovšem budiž fakt, že své mozky můžeme zkusit začít používat dřív, než začneme jíst, a vytěžíme z toho. Stačila by i taková maličkost, jako začít si nandávat jídlo na menší talířek. Už to vám pomůže jíst méně. A nejspíš si toho ani nevšimnete.

Japonská dieta obsahuje ale ještě pět nezanedbatelných položek, které na vás obezitu nepřivolají:

Rýže

Hromadu rýže. Konkrétně asi 6x víc rýže, než průměrně jíte. Japonci si ji dávají ke všemu. I ke snídani. Jako nízkotučný zdroj karbohydrátů vás totiž dokáže nasytit i svým relativně nízkým počtem kalorií.

Zelenina

Japonsko je zeleninovým královstvím. Ke jídlu Japonci připravují třeba až pět druhů zeleniny a nikdy se jí nepřejí. Ať už ji mírně povaří ve vývaru, nebo lehce osmaží na kapce oleje, vždy si dají pozor, aby neztratila potřebné živiny.

Ryby

Pěkně mastné jako losos, tuňák, makrela nebo sardinky – jsou ideálním zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin. Ty jsou známé svým pozitivním vlivem na cévní systém. Na rozdíl od zbytku světa, ve kterém obvykle ryby tvoří ryby jen 2 % jídelníčku, jedí Japonci rybu až 5x častěji. Což mimo jiné znamená, že konzumují méně červeného masa, které ho jiné národy jedí až příliš.

Sója

Sója a výrobky z ní jsou zdrojem proteinů a obsahují méně nasycených tuků. 

Ovoce

Ovoce jako sladká tečka na konec. Japonský dezert často sestává pouze z čerstvého ovoce. Pokud si Japonci dopřejí některý ze „západních“ dezertů, pak často mnohem menší porci, než jakou býváme zvyklí.

A ještě tip na závěr hodování: zkuste občas vyměnit kávu za zdravý japonský zelený čaj. 

Další články na podobné téma:

Potraviny tvořené z více než 90 % vodou aneb i jídlem proti dehydrataci (nejen v zimě)

Náš mozek funguje jako semafor, jen opačně

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.