Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Špatně se vám dýchá, budí vás v noci dusivý kašel?

Zadýcháváte se i při obyčejné procházce? Na vině může být právě průduškové astma.

Chronické onemocnění dýchacích cest, kterým trpí až 300 000 lidí v České republice a téměř 15 % celosvětové populace. Astma se často projevuje ve starším věku, ale výjimkou není ani výskyt u malých dětí nebo od narození. Pravděpodobnost vzniku astmatu samozřejmě stoupá s počtem výskytu onemocnění v rodině. Dědičnost hraje v tomto případě největší roli, ale může to ovlivnit i práce v rizikovém např. prašném prostředí nebo prostředí, kde se vyskytují chemikálie.

Jak se astma projevuje?

K astmatu nedochází bez příčiny. Toto průduškové onemocnění jde ruku v ruce s alergiemi, které jsou hlavními spouštěči astmatických záchvatů.

Jsou to zejména: pyly, chemické vůně, studený vzduch, prach, kouř, vztek i stres, domácí mazlíčci, aktivní nebo pasivní kouření aj..

Při astmatickém záchvatu dochází k dočasnému zúžení průtoku vzduchu průduškami. Člověk se nemůže nadechnout a má pocit velmi krátkého dechu. Astma se projevuje také sípáním, pocitem tlaku na prsou, kašlem a celkovou dušností.

Dá se astma vyléčit?

Ptáte-li se zda se dá astma zcela vyléčit tak bohužel nikoliv. Projevy astmatu se ale dají zmírnit a v některých případech dlouhodobé léčby i zcela vymizí. Žádný lékař nezaručí úplné vyléčení. Pokud ale dojde k normalizaci zdravotního stavu, může být podávána jen minimální udržovací dávka, která organismus nezatěžuje a projevy zcela eliminuje. V případě, že se astma neléčí a dojde k astmatickému záchvatu, v nejhorších případech může záchvat skončit i smrtí.

Jak se astma léčí?

Mezi základní protizánětlivé léky patří inhalační protizánětlivé kortikoidy. Dále pak tzv. beta-mimetika, které pacientovi krátkodobě uleví při obtížích a průdušky roztáhne. Tyto inhalační spreje by měl mít astmatik nosit stále u sebe.

Mám astma, mohu ještě sportovat?

Dobře léčený astmatik může vykonávat jakoukoli činnost. Právě při sportu, například při běhu, dochází k roztažení objemu plic a tedy ke zlepšení funkce plic. V případě, že vám to zdravotní stav dovoluje, sportujte a hýbejte se! Vhodný je také pobyt v sauně, v solné jeskyni a samozřejmě ideální je pobyt u moře.

Dá se astmatu předejít?

Dědičné faktory nikdo z nás neovlivní. Některé věci ale ovlivnit můžeme. Víte-li že máte alergii, důležité je vyhýbat se spouštěčům vašich obtíží a ani kouření výskytu astmatu neprospívá.

Zdraví je nejdůležitější co máme. Proto, máte-li podezření že některé z výše zmíněných příznaků máte, navštivte nejbližšího pneumologa, nechte se vyšetřit a předejděte nechtěným zdravotním komplikacím.

 

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.