Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Štítná žláza: Přehlížený orgán, o který je třeba se preventivně starat

Pečujte o štítnou žlázu správně a nepodceňujte její prevenci. Máme ji jen jednu.

Štítná žláza: Přehlížený orgán, o který je třeba se preventivně starat

Kvalita zdraví člověka je dána zejména tím, jak dobře o sebe pečuje. Často zapomínáme, že špatný stav pleti, vlasů či nehtů může být jen jeden z prvotních signálů „zhoršeného zdraví“, ale problém často tkví někde jinde. V tomto směru je nutné poukázat na často přehlížený orgán, kterým je štítná žláza. Správné fungování štítné žlázy je totiž pro člověka nezbytně důležité.

Proč je štítná žláza tak důležitá?

Štítná žláza se nachází pod tzv. štítnou chrupavkou na přední straně krku. Její velikost se odvíjí od celé řady faktorů, jako je věk, pohlaví, rasa, zásobení organismu jódem a selenem.

Nejdůležitější funkcí štítné žlázy je především produkce a vylučování hormonů tyroxinu (T4) a trijódtyroninu (T3).

Tyto hormony se výrazně podílí na ovlivňování látkové výměny, díky které jsou naše orgány zásobeny potřebnými živinami. Hormony produkované štítnou žlázou jsou navíc nezbytně nutné pro i vývoj mozku během nitroděložního vývoje plodu. Nedostatek hormonů během těhotenství totiž může ovlivnit inteligenci jedince. Více o tomto problému si můžete přečíst v článku Světový den jódu.

Štítná žláza a jód

Pro správnou funkci štítné žlázy je mj. nezbytný pravidelný přísun jódu ve stravě. Jelikož jsou nejčastějším zdrojem jódu mořské ryby a my jako obyvatelé vnitrozemského státu máme konzumaci mořských ryb velmi omezenou, bývá sůl jodizovaná. Naleznete jej ale také ve vejcích, minerální vodě, zelenině, jako je brokolice, pórek či květák a některých druzích ovoce.

Nedostatek jódu se projevuje hypotyreózou, tedy sníženou činností štítné žlázy, při které dochází ke zpomalení produkce hormonů štítnou žlázou. Toto onemocnění se projevuje depresemi, únavou, zpomalenými pohyby, zhoršením kvality pleti, nehtů a vlasů, zimomřivostí a nabíráním hmotnosti z důvodu zadržování vody v těle.

Naopak nadbytek jódu se označuje jako hypertyreóza. Ta se projevuje změnou nálad, poruchami spánku, hubnutím i přes zvyšující se chuť k jídlu, zvýšeným tepem a pocením spolu s poruchou termoregulace.

V obou případech dochází ke zvětšení štítné žlázy a tvorbě tzv. strumy, které však nemusí být viditelné. Díky tomu může docházet až ke zhoršenému polykání, chrapotu a pocitům tlaku v oblasti krku.

Víte, zda vaše štítná žláza funguje tak, jak má?

Dopřejte si pro jistotu vyšetření s balíčkem Funguje moje štítná žláza, jak má? a buďte si jisti, že je funkce vaší štítné žlázy je v pořádku.

Vyšetření v tomto balíčku je založeno na odběru krve a týká se thyreotropního hormonu (TSH), který je produkován hypofýzou a reguluje produkci výše zmíněných hormonů.

Dále do balíčku spadá vyšetření tzv. volného tyroxinu (fT4), přičemž hladina volného tyroxinu pomáhá ke zhodnocení správné funkce štítné žlázy.

A do třetice v balíčku naleznete vyšetření hladiny protilátek proti štítné žláze (anti-TPO), jejichž zvýšené hladiny značí autoimunitní onemocnění štítné žlázy.

Plánujete rodinu?

Celosvětové statistiky zdravotnické organizace upozorňují na to, že na zemi v současné době trpí nedostatkem jódu přibližně jedna čtvrtina obyvatelstva. Tím, kdo by měl o správnou funkci své štítné žlázy pečovat nejvíce, jsou především budoucí maminky. Pro matky, které mají špatnou funkci štítné žlázy, může mít tato obtíž i fatální následky spojené s potratovostí či perinatální kojeneckou úmrtností. Děti narozené s nedostatkem hormonů štítné žlázy produkovaných tělem matky mohou trpět psychomotorickou retardací či LDM (lehkou mozkovou dysfunkcí) a vrozenými poruchami sluchu.

Jak probíhá léčba?

Léčba poruch štítné žlázy začíná odběrem krve, na jehož základě je možné zjistit stav štítné žlázy. Pacientovi, u kterého se zhoršená funkce štítné žlázy za pomoci balíčku potvrdí, je doporučeno spojit se s praktickým lékařem nebo přímo endokrinologem, kteří zahájí léčbu.

Vyšetření objednáte zde

 

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.