Důvody, proč středomořská dieta funguje, ještě nejsou zcela objasněny. Nicméně mechanismus jejího fungování bývá přirovnáván k takzvanému francouzskému paradoxu. O co se jedná? Francouzským paradoxem označujeme skutečnost, že lidé žijící ve Francii trpí relativně nízkým výskytem akutních srdečních příhod, navzdory tomu, že je jejich jídelníček poměrně bohatý na nasycené tuky a že si často dopřávají sklenku vína.
Co je tedy klíčem, když ne strava? V případě Středomořské diety se zdůrazňuje také to, v jakém prostředí a s kým se stravujete. Poklidné a dlouhé stolování v kruhu rodiny nebo přátel je zřejmě pro zdraví přínosnější než rychle zhltnutá, byť zdravá, večeře, kterou si dopřejete o samotě během vyřizování pracovních emailů.
Důležitou součástí středomořské diety je i přístup k životu obecně. Pomalejší životní tempo, odbourání zbytečného stresu a důraz na rodinné a přátelské vazby zřejmě dokáží výrazně přispět ke zdraví. To samo o sobě by ale bez správného jídleníčku také nestačilo. Jaké suroviny jsou tedy základem pro středomořskou dietu?
Klíčovým kamenem je panenský olivový olej, čerstvá zelenina, luštěniny, oblininy, ryby a mořské plody a v menší míře červené maso a mléčné výrobky. Místo sladkého dezertu se v tomto typu stravy obvykle vyskytuje čerstvé sezónní ovoce. Pro dochucení pokrmů se využívá hlavně cibule, česnek a čerstvé bylinky.
Víno, o kterém se v souvislosti s touto dietou mluví, sem sice také patří, nicméně se jedná tak o jednu skleničku vypitou k hlavnímu jídlu a nikoliv o prolévání se lahvemi vína v průběhu celého večera.