Důvody, proč středomořská dieta funguje, ještě nejsou zcela objasněny. Mechanismus jejího fungování bývá přirovnáván k takzvanému francouzskému paradoxu. O co se jedná? Označujeme tak skutečnost, že lidé žijící ve Francii trpí relativně nízkým výskytem akutních srdečních příhod navzdory tomu, že jejich jídelníček je poměrně bohatý na nasycené tuky a že si často dopřávají sklenku vína.
Co je tedy klíčem, když ne strava? V případě středomořské diety se zdůrazňuje také to, v jakém prostředí a s kým se stravujete. Poklidné a dlouhé stolování v kruhu rodiny nebo přátel je pro zdraví zřejmě přínosnější než rychle zhltnutá, byť zdravá večeře, kterou si dopřejete o samotě během vyřizování pracovních e-mailů.
Důležitou součástí středomořské diety je i přístup k životu obecně. Pomalejší životní tempo, odbourání zbytečného stresu a důraz na rodinné a přátelské vazby zřejmě dokážou výrazně přispět ke zdraví. To samo o sobě by ale bez správného jídelníčku také nestačilo. Které suroviny jsou základem pro středomořskou dietu?
Klíčový je panenský olivový olej, čerstvá zelenina, luštěniny, obilniny, ryby a mořské plody, v menší míře červené maso a mléčné výrobky. Místo sladkého dezertu se v tomto typu stravy obvykle vyskytuje čerstvé sezonní ovoce. Pro dochucení pokrmů se využívá hlavně cibule, česnek a čerstvé bylinky.
Víno, o kterém se v souvislosti s touto dietou mluví, sem sice také patří, nicméně se jedná tak o jednu skleničku vypitou k hlavnímu jídlu, a nikoliv o prolévání se lahvemi vína v průběhu celého večera.