Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Středomořská dieta není jenom o jídle, ale také o přístupu k životu

Termín středomořská dieta zahrnuje kromě způsobu stravování i životní styl a obecně psychické naladění. Správně by se tedy mělo používat spíš označení středomořský přístup k životu. A čím si tato strava a duševní rozpoložení vysloužily takové renomé? Mimo jiné bývají spojovány se snížením rizika kardiovaskulárních chorob a obecně s prodloužením průměrné délky života.

Středomořská dieta není jenom o jídle, ale také o přístupu k životu

Důvody, proč středomořská dieta funguje, ještě nejsou zcela objasněny. Mechanismus jejího fungování bývá přirovnáván k takzvanému francouzskému paradoxu. O co se jedná? Označujeme tak skutečnost, že lidé žijící ve Francii trpí relativně nízkým výskytem akutních srdečních příhod navzdory tomu, že jejich jídelníček je poměrně bohatý na nasycené tuky a že si často dopřávají sklenku vína.

Co je tedy klíčem, když ne strava? V případě středomořské diety se zdůrazňuje také to, v jakém prostředí a s kým se stravujete. Poklidné a dlouhé stolování v kruhu rodiny nebo přátel je pro zdraví zřejmě přínosnější než rychle zhltnutá, byť zdravá večeře, kterou si dopřejete o samotě během vyřizování pracovních e-mailů.

Důležitou součástí středomořské diety je i přístup k životu obecně. Pomalejší životní tempo, odbourání zbytečného stresu a důraz na rodinné a přátelské vazby zřejmě dokážou výrazně přispět ke zdraví. To samo o sobě by ale bez správného jídelníčku také nestačilo. Které suroviny jsou základem pro středomořskou dietu?

Klíčový je panenský olivový olej, čerstvá zelenina, luštěniny, obilniny, ryby a mořské plody, v menší míře červené maso a mléčné výrobky. Místo sladkého dezertu se v tomto typu stravy obvykle vyskytuje čerstvé sezonní ovoce. Pro dochucení pokrmů se využívá hlavně cibule, česnek a čerstvé bylinky.

Víno, o kterém se v souvislosti s touto dietou mluví, sem sice také patří, nicméně se jedná tak o jednu skleničku vypitou k hlavnímu jídlu, a nikoliv o prolévání se lahvemi vína v průběhu celého večera. 

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.