Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Tajemství tempového tréninku

Příjemné podvečerní klusání po parku určitě zlepší vaši celkovou kondici i vytrvalost. To určitě není málo. Pokud ale máte ambice posunout svou běžeckou výkonnost a třeba se připravit na některý z bohaté nabídky běžeckých závodů, budete muset zařadit i trénink, který bude bolet. Řeč je o takzvaném tempovém (nebo též intervalovém) tréninku.

Tajemství tempového tréninku

Zkuste zařadit jeden takový trénink týdně a uvidíte, jak půjde vaše běžecká rychlost nahoru. Pokud patříte mezi ryze amatérské běžce, určitě bude ve vašich silách meziročně zlepšit čas na desetikilometrovém závodě i o několik minut. Samozřejmě za předpokladu, že tempové tréninky budete poctivě a kvalitně plnit.

O čem to je?

Základem takového tréninku je opakování intervalů v určitém tempu. Nejlepší je absolvovat takový trénink na stadionu, protože si zde dobře můžete variovat vzdálenosti. Atletické kluby vám většinou za určitý poplatek vstup na stadion povolí. Pokud takovou možnost nemáte, můžete si odměřit určité kolečko v blízkém parku (ideálně po rovině), případně využívat jen chytrých hodinek – tuto možnost ale moc nedoporučuji, protože je velmi otravné hlídat tempo a zároveň uběhnutou vzdálenost.

Jak na to?

Důležité je naučit se držet pravidelné tempo, tedy běžet od začátku do konce stejnou rychlostí (to se dobře hlídá právě na stadionu, kde si můžete kontrolovat mezičas třeba každých 200 metrů). Pokud každý úsek na začátku přepálíte a končit budete s jazykem na vestě v pomalém tempu, trénink se míjí účinkem. Konkrétní délky úseků, tempa i počet opakování se samozřejmě odvíjí od vaší trénovanosti a cíle tréninku. A i tak vám každý trenér poradí něco trochu odlišného. Pokud chcete, klidně nám napište do zpráv třeba na Facebooku, rádi vám dáme rady konkrétně pro vás.

Obecně je dobré na začátku tréninkového cyklu pracovat na rychlosti. Například na dvousetmetrových úsecích, které postupně přenesete do delších distancí. Tempový trénink je sice poměrně náročný a bolestivý, ale nemusíte si na stadionu připadat jak myš v kolečku, nabízí totiž nepřeberné množství variant, přičemž je důležité, aby vaše tréninková „stavebnice“ zapadala do určitého konceptu.

Nebojte se občas zařadit takzvané pyramidy třeba 400-600-800-1000-800-600-400 metrů, přičemž kratší úseky budete běhat rychleji než delší. Zpomalovat tempo v jednotlivém úseku je špatně, ale pokud budete naopak cíleně zrychlovat, pak má změna rychlosti smysl. Mezi intervaly můžete mít buď pauzu (maximálně 2-3 minuty), nebo můžete úseky spojit volným klusem.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.