Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Trénujeme na půlmaraton: Jak zlepšit běžecký styl

Vypilovaný běžecký styl vám může ušetřit spoustu energie a také zrychlit běh. Díky zlepšení techniky ukrojíte cenné vteřinky ze závodního času. Zcela určitě byste měli úpravu návyků konzultovat s trenérem nebo zkušenějším běžcem. Je jasné, že právě nestranný pozorovatel si všimne více chyb než vy sami.

Trénujeme na půlmaraton: Jak zlepšit běžecký styl

Dodržujte následující pravidla:

  • Hlavu držte rovně, dívejte se před sebe.
  • Trup je zpevněný nakloněný mírně dopředu.
  • Ruce mají svírat pravý úhel.
  • Došlapujte na přední část chodidla (nikoli přímo na špičku).

Prohřešky proti stylu nás zbytečně zpomalují. Spousta běžců se okrádá o rychlost třeba špatným pohybem rukou, kvůli kterému energie směřuje do stran, takže vám nepomáhá jít dopředu. Stejně tak pohodlný došlap na patu má za následek brždění pohybu, místo aby vaše svaly využily energii z dopadu a rovnou vás vymrštily do dalšího kroku.

Běžecká abeceda je základ

Běžecká abeceda je série cviků, kterou byste měli pravidelně zařazovat na začátek tréninku. Zjednodušeně řečeno se jedná o běh rozfázovaný do jednoduchých úkonů. Určitě si abecedu nechte vysvětlit od zkušeného běžce, ten vám řekne, jak mají záhadný lifting, skipping a různé odrazy vypadat. Díky abecedě správně posílíte důležité svalové skupiny, zlepšíte svůj styl a zkvalitníte odraz.

Jiné boty nutně neznamenají spásu

Pohodlná odpružená obuv sice tlumí otřesy, ale umožňuje nám trochu se „flákat“ a dopadat při běhu na paty. Schválně si zkuste boty sundat a proběhnout se po trávě – uvidíte, že naboso budete automaticky došlapovat na přední část chodidla. Řada výrobců nabízí méně odpružené boty na „bosé“ běhání, které mohou vašemu stylu pomoct. Ale pozor, pokud nejste zrovna šedesátikilový střízlík, běhejte v nich jen výjimečně (třeba na rychlých závodech), protože samozřejmě méně tlumí a tím moc nešetří váš pohybový aparát.

I profesionální keňští běžci používají při klusání boty s tlumením, aby šetřili své klouby. Jestli se chcete o tréninkových metodách Keňanů dozvědět víc, doporučuji přečíst poutavou knihu Adharananda Finna Běhání s Keňany.

A nezapomeňte posilovat

Opakujeme to stále dokola, ale jednoduše na to nesmíte zapomínat. Pro běh je důležité mít posílené celé tělo. Pevné svalstvo vám pomůže držet trup a nebudete v běhu takzvaně sedět. K posilování není nutná permanentka do posilovny. Spoustu cviků zvládnete při výběhu nebo v pohodlí domova, kde si můžete naordinovat pravidelný kruhový trénink

Další články na toto téma 

Připravujeme se na půlmaraton: Začínáme

Připravujeme se na půlmaraton: Tréninkový plán je základ

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.