Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Ze světa bizarních onemocnění: Syndrom chodící mrtvoly

Ano, čtete správně, onemocnění zvané jako Cotardům syndrom. Představuje vzácnou duševní poruchu, při které se pacient domnívá, že mu chybí některý tělesný orgán, neproudí mu v těle žádná krev, netluče mu srdce, nebo že je dokonce mrtvý.

Pacienti nepociťují hlad a odmítají potravu. Někteří cítí i pach mrtvého těla. Nepoznávají svou tvář, nemají zájem o sociální aktivity, jsou paranoidní, zanedbávají osobní hygienu, mají sklony k sebepoškozování a sebevraždám. Často trpí pocitem viny, negativismem a neustálým neklidem. Někdy mají halucinace, že jsou nesmrtelní. Podle studií se onemocnění častěji vyskytuje u starších pacientů trpících depresemi, halucinacemi, schizofrenií, maniodepresivní psychózou, mozkovým nádorem, migrénami nebo po úrazu mozku. Co ji konkrétně způsobuje, se přesně neví, postihuje však půl procenta celé světové populace. Průměrný věk pacientů s tímto syndromem je 50 let.

Ačkoliv by se zdálo, že se jedná o výmysl filmových tvůrců, není to pravda. Choroba nese název po pařížském neurologovi Julesovi Cotardovi, který jako první popsal případ své pacientky z roku 1880. Pacientka byla přesvědčena, že ji chybí některé orgány a zcela postrádá trávící soustavu. Tvrdila také, že díky tomu nemusí jíst, je prokletá a nikdy nemůže zemřít. Toto onemocnění bylo definitivně uznáno platným v roce 2010 a má kódové označení F22.

Většina případů bohužel končí smrtí pacienta. A to buď vyhladověním, nebo následkem sebevraždy, při jejímž konání si neuvědomuje své skutky. Mrtví přece nemohou zemřít.

Ptáte se, jak se Cotardův syndrom léčí?

Možností léčby je více. Záleží, jaké duševní problémy se u pacienta vyskytují. Léčba se většinou zahajuje předepsáním antidepresiv, antipsychotik, stabilizátorů nálady, psychoterapií, nebo behaviorální terapií.

Pokud nic z toho nefunguje je dále často používanou metodou elektrokonvulzivní terapie (ECT). Tato léčba se také používá při závažných depresích. Pacient je v celkové anestezii, kdy mu krátký puls elektrického proudu projde mozkem. Metoda ECT sebou nese potencionální rizika, jako je ztráta paměti, zmatek v hlavě, nevolnost nebo bolesti svalů.

Cotardův syndrom je velmi vzácné a závažné onemocnění. Po včasné diagnóze a zahájením léčby ale pacienti velmi dobře reagují na předepsanou léčbu i léky.

 

 

 

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.