Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Život se stomií aneb světlo na konci tunelu

Slyšeli jste někdy slovo stomie? I když toto slovo může evokovat podobnost se stomatologií, není tomu tak.

Slovem stomie se rozumí trvalý nebo dočasný vývod některého našeho dutého orgánu. Nejčastěji jsou to střeva nebo močové cesty na povrch těla. K tomu kroku se lékaři uchylují z mnoha důvodů, kdy není možné zvládnout onemocnění konzervativně, nebo když není jiná možnost k záchraně života pacienta. Vývod ze střeva se obvykle umísťuje do levého nebo pravého podbřišku. Do kůže se vyřízne otvor, do kterého se potom všije přerušené střevo tak, že střevní obsah je odváděn směrem ven.

Existují dva hlavní typy: stomie vytvořená z tenkého střeva a stomie z tlustého střeva. Výběr typu závisí na stupni a rozsahu postižení střeva. Vývod z tenkého střeva je méně příjemný, protože střevní obsah je v tomto oddílu zažívací trubice řídký a agresivní, navíc vytéká ze stomie trvale. Stomie z tlustého střeva odvádí střevní obsah podobný stolici, který se vyprazdňuje několikrát denně.

Nejčastějším důvodem k vytvoření stomie je:

  • léčba zánětlivého střevního onemocnění (ulcerózní kolitida, Crohnova choroba apod.)
  • nádor tlustého střeva
  • závažný úraz, při kterém došlo k poškození tlustého střeva nebo konečníku
  • vrozené vývojové vady
  • inkontinence stolice
  • poškození střev z ozařování
  • neléčené záněty močových cest nebo překážka v močových cestách

Vyřčení této diagnózy je pro každého šok. Vyrovnání se se stomií není pro žádného pacienta jednoduché a mnoho z nich trpí psychickými problémy po celý život. Dodržují-li se základní pravidla, život s vývodem se dá zvládnout s hrdostí a okolí o tom nemusí ani vědět. Rozhodně to není důvod se stydět nebo se dokonce stranit.

Dá se cestovat, chodit do práce i sportovat. Lidé s tímto postižením žijí téměř běžné plnohodnotné životy. Mají děti a žijí intimním životem. Díky dnešní medicíně, která nabízí pacientům různé specializované pomůcky, které pomáhají v této nelehké situaci získat pocit bezpečí, nezávislosti a pocity sebejistoty. Odborné služby zdravotnického personálu i různá sdružení pak pomáhají zařadit se do normálního, spokojeného života nebo společně sdílet své strasti a starosti.

Je stomie napořád?

Indikace vývodu je vždy individuální. Může být dočasná, pouze na dobu hojení zdravotního problému nebo trvalá.

Péče

Zvýšená hygiena by měla být u všech pacientů naprostou samozřejmostí. Místo vývodu je nutné udržovat čisté a k jeho očišťování se používají speciální přípravky. Pacienti by měli upřednostňovat spíše sprchování než koupání ve vaně. Základním pravidlem je pečlivost a jemnost aby nedošlo k poranění kůže v okolí vývodu.

Zásady výživy

Pacienti musí dodržovat jistá pravidla stravování a ne všechny potraviny jsou pro ně vhodné. Volí se spíše měkčí a nenadýmavá strava.

 

 

 

 

 

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.