Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Zmrazení plodnosti ženy

Doba se nezadržitelně zrychluje, životní styl se mění a ženské tělo na to začíná negativně reagovat. Schopnost starších žen otěhotnět s vyšším věkem klesá, a proto se v mladším věku začínají do budoucna pojišťovat. Nechávají si zmrazit své pohlavní buňky pro pozdější využití v rámci procesu umělého oplodnění (IVF).

 

Příčin tohoto důležitého často až životního kroku, může být hned několik.

Jedním z hlavních důvodů dnešní doby je, že žena odkládá dobu mateřství: Má dobrou práci, ale nemá vhodného partnera. Zmrazením vajíček získá v budoucnu a v pozdějším věku čas navíc. Tato metoda je známá jako social freezing. Aby tento proces byl v budoucnu úspěšný, je nutné zmrazení vajíček maximálně do věku 35 let, ideálně do 30ti let věku ženy.

Léčí se s vážnou nemocí: Zejména u onkologických onemocnění, kdy žena podstupuje chemoterapii, dochází jejím vlivem k poškození ženských pohlavních buněk. V tomto případě probíhá odebrání vajíček ještě před započetím léčby.

Brání jí jiné zdravotní důvody stát se matkou nebo z preventivních důvodů navazujících na dědičné faktory: Hrozí jí riziko snížení kvality nebo počtu zárodečných buněk.

Samotné zmrazování ženských reprodukčních buněk se provádí metodou známou „ vitrifikace“, kdy jsou vajíčka skokově ochlazena na hodnotu - 196 °C. Při této metodě se užívají tzv. kryoprotektivní látky, chránící buňku před vysokým mrazem a poškozením.

Jak se proces probíhá?

Proces probíhá zhruba 12 dní, kdy si žena sama aplikuje každý den hormonální injekce do břišní dutiny. Díky této stimulaci, uzraje v ženském těle více vajíček najednou, oproti běžnému měsíčnímu cyklu ženy, kdy uzrává vždy jen jedno. Vajíčka jsou poté ve velmi krátké anestezii (5-10 min) odebrány a pacientka do dvou hodin po zákroku odchází s doprovodem domů.

Jak dlouho je možné buňky uchovat?

V České republice může každá žena tento IVF proces absolvovat pouze do 49 let. Nicméně takto zmražená vajíčka lze uchovat bez jejich poškození i několik desítek let, a následně se dají jednoduše rozmrazit a použít. Doba uchování ženských pohlavních buněk se vždy sjednává na určitou dobu.

Všechno v životě má své pro a proti a žádný lékař nemůže zaručit, zda bude tato metoda úspěšná. Může však pomoci tisícům ženám na celém světě stát se milující matkou a vychovat zdravé děti.

 

Více informací se dozvíte zde: https://www.gest.cz/zmrazeni-vajicek-na-pozdejsi-pouziti-social-freezing

 

 

 

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.