Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

První kávu je lepší si dát až později dopoledne

Patříte k těm, kteří si nedovedou představit ráno bez šálku horké kávy? Jste přesvědčení, že jedině to vás postaví na nohy? Možná je to jen vaše představa.

První kávu je lepší si dát až později dopoledne

Lékaři dnes již vědí, že některé léky zabírají lépe v poledne a některé spíše po ránu. Aniž bychom to totiž vnímali, náš organismus se neustále řídí vnitřními hodinami. Ty ovlivňují, kdy je aktivnější který orgán včetně těch vylučujících do těla hormony. Pocit ospalosti je mimo jiné závislý na hladině hormonu zvaného kortizol, jemuž se laicky říká „stresový hormon“.

Kávu si osladím později

Když se ráno probudíte v 7.30, hladinu kortizolu máte podle vnitřních orgánových hodin docela vysoko. Klesat začne až o něco později, mezi 9.30 a 11.30. Asi uznáte, že dává smysl organismus dopovat kávou spíše ve chvíli, kdy přirozená chemikálie naší bdělosti začne klesat. Když si dáte kávu v osm, podpoříte už tak vysokou hladinu kortizolu, ale o to delší a citelnější bude pád do útlumu o hodinu a půl později.

Hladina kortizolu během dne stoupá a klesá. Další čas, kdy je spíše nízká a káva by pro vás byla prospěšnější, je 13.30 až 17 hodin. Pak už je lepší kávu nepít, mohla by vám narušovat klidný spánek víc než modravý displej počítače

Pokud chodíte spát brzo, vynechte kávu ještě dříve. Její schopnost rušit spánek totiž u někoho může trvat ještě šest hodin po konzumaci.

Nebo raději čaj?

Pokud vám jde o zvýšení mentální kapacity, můžete uvažovat také o hrnku černého čaje. Vliv čaje (kofeinu a theaninu) na mentální procesy nedávno potvrdil výzkum vědců z pekingské univerzity. Ti nechali dvě skupiny studentů vymýšlet „cool“ název pro fiktivní restauraci a jiné studenty pak hodnotit, který název je důmyslnější. Studenti povzbuzení čajem přišli s originálnějšími nápady než ti, kteří pili pouze vodu.

Proč se nám ale obvykle zdá, že káva působí na povzbuzení silněji? Protože v průměrném hrnku kávy je více než dvojnásobek kofeinu oproti stejnému množství čaje. Čaj má ale jednu podstatnou přednost, kterou poznáte večer. Nemá takový vliv na poruchy usínání a spánku.

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.