Zavřít menu +
0
Zpět na přehled

Trápí vás pálení žáhy? Na vině může být reflux jícnu!

Díky novému neinvazivnímu vyšetření se můžete jednoduše otestovat i Vy.

Trápí vás pálení žáhy? Na vině může být reflux jícnu!

Refluxní choroba jícnu (GERD) ve své podstatě znamená navrácení natráveného obsahu žaludku, společně se žaludečními šťávami, zpět do jícnu, části trávicí trubice, spojující hltan a žaludek. Největší problémy způsobuje kyselina chlorovodíková, která v žaludku vytváří kyselé prostředí, ničí choroboplodné zárodky a přeměňuje minerální látky na soli rozpustné ve vodě. Ta je však v jícnu nežádoucí. Při refluxní chorobě se žaludeční kyselina dostává přes jícnový svěrač zpět do jícnu a způsobuje odlupování buněk jícnového epitelu, ochrana jícnu je nedostatečná a dochází k jeho zánětu. Prvotním a nejčastějším příznakem je pálení žáhy. Touto nepříjemností trpí až 5 % dospělých a dokonce až 10 % dětí.

Kdy se mít na pozoru

Vlivem hormonu progesteronu, který je produkovaný vaječníky a hlavně placentou, je pálení žáhy častým nepříjemným doprovodem těhotenství. Pálení žáhy způsobuje zejména růst dělohy, která stlačuje okolní orgány v dutině břišní. Také je na vině hormon progesteron, který snižuje napětí břišní stěny a povoluje napětí jícnového svěrače. Většině žen potíže ihned po porodu ustoupí.

Velmi často pálení žáhy trápí i děti - v dětském věku není jícnový svěrač ještě plně vyvinutý a opět dochází k návratu žaludečních šťáv. V těchto případech se většinou nejedná o nic závažného a problémy poleví.

Pokud však trpíte obezitou, dlouhodobým stresem, jste kuřáci a pálení žáhy vás trápí dlouhodobě či máte refluxní chorobu v rodině, mějte se na pozoru a neotálejte s vyšetřením.

Krom pálení žáhy jsou i jiné příznaky

Pálení žáhy neboli pyrózu může a nemusí doprovázet i nadýmání a plynatost, nevolnosti, nepříjemný zápach z úst, říhání, pocit uvíznutí potravy v hrdle, který může přecházet až do bolesti při polykání, kterou lokalizujeme za hrudní kostí. Také můžeme pozorovat větší kazivost zubů a krvácení z dásní.

Mezi preventivní opatření před refluxní chorobou jícnu patří omezení kouření, optimální tělesná hmotnost a neměli bychom jíst těsně před ulehnutím ke spánku - ideálně 3 hodiny před. Můžete zkusit vypodložení hlavy více polštáři.

Z dietních opatření volíme potraviny a nápoje, které nezvyšují žaludeční sekreci - omezíme čokoládu, kynuté pečivo, rajčata, peprmint, cibuli a česnek, kávu a kolu. Je vhodné jíst častěji a po menších porcích.

Problémy neustávají, jaké vyšetření nás čeká?

Při dlouhodobých problémech v prvé řadě navštívíme svého obvodního lékaře. Pokud máte typické příznaky, nejspíše vám předepíše léky, které vám od pálení žáhy brzy uleví. Pokud si však lékař není jistý, zda se jedná o refluxní chorobu jícnu či potíže přetrvávají, pravděpodobně vás čeká endoskopické vyšetření jícnu nebo rentgenové skiaskopické vyšetření s názvem polykací akt. Na zmíněná vyšetření budete objednáni a poučeni o přípravě před vyšetřením. Novou neinvazivní diagnostikou refluxu je Peptest, který jen pomocí slin dokáže prokázat refluxní chorobu. V žaludku se nachází, krom již zmíněné kyseliny chlorovodíkové, také enzym pepsin, který pomáhá štěpit bílkoviny. Peptest dokáže detekovat jeho přítomnost ve slinách a stanovením koncentrace i určit závažnost refluxu.

I vy se můžete otestovat, a to pomocí balíčku ,,Peptest".

Neléčená refluxní choroba často vede k závažnějším onemocněním, od poškození sliznice jícnu, prekancerózní zúžení jícnu s přestavbou sliznice (tzv. Barettův jícen) až po rakovinu jícnu.

Nepodceňujte příznaky refluxe a nechte si otestovat své zdraví.

Vyšetření objednáte zde

Aktuálně

S aplikací Nextlife máte o Vašem zdraví vždy přehled.

06.02.2020 | Přinášíme nové funkce nejen na webový portál, ale i do aplikace pro systém Android a IOS. Zdravotní rádci, sdílení dat s lékaři, karta pacienta, grafické znázornění vývoje výsledků v čase a mnoho dalšího. Neváhejte a vyzkoušejte.
CELÝ ČLÁNEK

Rozdáváme vouchery na vyšetření

07.01.2019 | Na leden a únor jsme pro vás přichystali vouchery na vyšetření zdarma. Sledujete náš Facebook!
CELÝ ČLÁNEK

Nyní je možné si objednat i jednotlivé metody vyšetření!

10.01.2018 | Chybí vám ve vybraném zdravotním balíčku konkrétní metoda? Nebo byste si rádi zakoupili jen konkrétní metody vyšetření na doporučení vašeho lékaře? To není žádný problém. Kromě objednávání celých balíčků je nyní nově možné objednat si i jednotlivé metody vyšetření. Kde jednotlivé metody naleznete? V horní liště přejdete na "Objednávku zdravotních balíčků" a přepnete se na "Jednotlivá vyšetření". Pak už jen pokračujete v nákupu jak jste zvyklí. Pokud jste u nás ještě nikdy žádné vyšetření nenakupovali a nevíte si rady, můžete se podívat třeba na stručný nebo podrobný návod "Jak na NextLife App".
CELÝ ČLÁNEK
ZOBRAZIT DALŠÍ...

Už máte naši aplikaci?

Mějte své zdraví pod kontrolou přímo ve svém chytrém telefonu.
Aplikace NEXTLIFE je nyní dostupná ZDARMA v App Store i v Google Play.